Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vesa Pelikka, LO: Därför är fackligt politiskt samarbete betydelsefullt

Annons

För de pionjärer som bildade de första fackföreningarna låg årtionden av hård, ibland kanske tröstlös och livsfarlig kamp. De hade en dröm. Det var en dröm om ett annat samhälle - ett bättre samhälle. Ett samhälle där välståndet inte bara var förbehållet ett litet välbärgat fåtal. Ett samhälle där besluten grundade sig på folkflertalets vilja istället för på en självutnämnd elit. Ett samhälle där alla var lika mycket värda och tjockleken på plånboken inte ska vara det som avgör vem du är.

Snart insåg denna unga svenska fackföreningsrörelse att kampen för ett rättvist, solidariskt, jämställt och demokratiskt samhälle inte kunde vinnas enbart genom fackliga åtgärder. Arbetarklassen behövde också en röst i politiken. Därför bildade de år 1889 ett politiskt parti, Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, SAP.

Den facklig-politiska samverkan mellan fackföreningsrörelsen och socialdemokratin har resulterat i en utveckling som i stor utsträckning format Sverige utifrån arbetarrörelsens värderingar. Det är ingen tvekan om att SAP har varit ett av de mest politiskt framgångsrika arbetarpartierna i världen. Med ett starkt stöd från fackföreningsrörelsen har det socialdemokratiska partiet under förra seklet dominerat svensk politik.

För att stärka samordningen inom fackföreningsrörelsen gentemot arbetsgivarna och gentemot det socialdemokratiska partiet bildades LO. LO:s roll var och är att i möjligaste mån samordna fackförbunden i deras krav i avtalsrörelser och i politiken för att nå de uppsatta målen.

Samverkan mellan LO och socialdemokraterna har bidragit med arbetsplatsens och de arbetandes perspektiv i de politiska besluten. Partiet har behövt, och behöver, en stark bas av medlemmar med förankring i arbetslivet.

För de fackliga medlemmarna har den facklig-politiska samverkan gett möjligheter att påverka politiken och samhällsutvecklingen. På den grunden har det moderna Sverige byggts.

Facklig-politisk samverkan är fortfarande ett betydelsefullt inslag i den svenska demokratin. Drömmen för våra motståndare har alltid varit att denna samverkan ska brytas. Då skulle vi få en svagare socialdemokrati som får allt svårare att stå emot hoten och locktonerna från marknadsliberalismen. Då skulle vi också få en svagare fackföreningsrörelse, som får allt svårare att stå emot den samlade kraften hos arbetsgivarna.

Vesa Pellikka

Facklig politisk ombudsman

LO:s Västmanlandsdistrikt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons