Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet regeringen var Västerås ligger?

Annons

En väl utvecklad infrastruktur är av strategisk och vital betydelse för en regions och ett lands tillväxt och för dess utvecklingsmöjligheter. Inte minst är flyget avgörande för jobb, tillväxt och välfärd. För människor är det viktigt att kunna färdas enkelt, snabbt och effektivt.

Därför är Västerås flygplats viktig. Flygplatsen hotas nu av två förslag från regeringen. Den nya flygskatt som föreslås kommer att leda till ett betydande bortfall av trafik. Skatten tar heller inte hänsyn till miljöaspekterna hos olika flygplan.

Därför är det magstarkt av Karin Thorborg (v) att (VLT 12/4) påstå att flygskatten är en del av en grön skatteväxling. En grön skatteväxling innebär ju att skatten på det miljöfarliga höjs, medan skatt på arbete sänks. Så är inte fallet med flygskatten. Den tar inte hänsyn till miljön, utan höjer enbart utgifterna för vanligt folk och intäkterna för staten medan jobben drivs från Sverige och fler blir arbetslösa.

Fritidsresor lämnar till exempel Sturup och lägger sina flyg från Kastrup i stället. Det är en ren jobbflykt från Sverige till Danmark.

Flygskatten tar heller inte hänsyn till hur miljöfarliga olika flygplan är. Det finns därmed inga drivkrafter att flyga miljövänligare. Flyget borde i stället inlemmas i den europeiska lösningen med utsläppsrättigheter.

Karin Thorborg skriver att det dröjer. Vänsterpartiet har aldrig varit positiva till något internationellt samarbete, så det är klart att de ser att också detta dröjer.

Därtill vill socialdemokraterna, tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet, i den transportpolitiska propositionen ta bort driftstödet till flygplatsen. Olika irrelevanta motiv läggs fram. Det hävdas bland annat att vi ligger så nära Stockholm att det är möjligt med endagsförrättningar där utan att behöva flyga till Stockholm. Det tyder på att regeringen knappast vet var Västerås ligger. Det är inte aktuellt att flyga mellan Västerås och Stockholm. Däremot är det angeläget att det går att resa från Västerås till övriga Europa.

Det är tillgängligheten till mötesplatser och marknader utanför vårt land som avgör våra internationella företags möjligheter att fortsätta att utvecklas med bibehållen bas i Sverige. Västerås kan bidra till att avlasta Arlanda. Då är flygskatt och indraget stöd steg åt fel håll. Därför avvisar kristdemokraterna regeringsförslagen. Om övriga partier i länet delar vår oro över förslagen är de välkomna att ansluta sig. Med den rödgröna politiken får Mälardalen i stället sämre förutsättningar att ut-vecklas medan människor blir arbetslösa och miljöeffekterna uteblir. En så blind politik kan inte kristdemokraterna acceptera.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons