Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är de stora förlorarna i sossarnas Sverige

Annons

I dag besöker vi fyra borgerliga ungdomsförbund Västerås för att tala om den enormt höga ungdomsarbetslösheten. Vi kommer fram till valet att driva på för att möjliggöra nya jobb till alla de ungdomar som ännu inte fått sätta sin fot på arbetsmarknaden.

Kompetenta, välutbildade, ambitiösa och - arbetslösa. Utanförskapet blir allt mer tydligt. Trots att svensk ekonomi är på uppgång stiger arbetslösheten. Socialdemokratiska arbetarpartiet har misslyckat med sin huvuduppgift - att se till att människor har ett arbete att gå till.

Bland Eskilstunas ungdomar i åldrarna 18-24 år går 13,8 procent utan arbete. För Västerås är motsvarande siffror 11,9 procent, enligt statistik från Ams i januari 2006. Att fler och fler människor hamnar utanför arbetsmarknaden innebär förutom kostnader för statskassan och minskade intäkter till vår gemensamma välfärd även ett slöseri med mänskliga resurser. För den enskilde individen blir följderna förödande med ökat utanförskap och en känsla av mindervärde.

Men i stället för att bekämpa arbetslösheten ägnar sig socialdemokraterna åt att maskera statistiken. Nya flumkurser på folkhögskolorna, 17500 nya hög- skoleplatser och nationella ko-ordinatorer på arbetsförmedlingarna. Till detta kommer en rad konstlade arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som de så kallade plusjobben där ungdomar skall hänga gardiner och skotta snö.

Ams-åtgärder kan aldrig möta de utmaningar som Sverige står inför: en åldrande befolkning i behov av omsorg, ökad inter-nationell konkurrens och lågt företagande. Alliansens ungdomsförbund presenterar tre konkreta åtgärder som vi tror skulle skapa nya arbeten:

Gynnsamt företagarklimat

Ett gynnsamt företagsklimat för privat företagande är den bästa förutsättningen för att nya jobb ska kunna skapas. Undersökningar som Närings- och teknikutvecklingsverket genomfört (Nutek R 2005:01) visar att nästan 50 procent av alla soloföretag vill anställa, men hindras av dyra omkostnader och krångliga regler. De höga arbetsgivaravgifterna bidrar till den fortsatt höga arbetslösheten. Den krassa verkligheten är att ju högre arbetsgivaravgiften är desto högre blir kostnaden för arbetskraften och desto mindre blir incitamenten för företagen att anställa. Vi vill göra det billigare att anställa genom en drastisk sänkning av arbetsgivar-avgiften.

Slopa medfinansieringen

Den socialdemokratiska regeringen har inte lyckats hantera kostnaderna för sjukskrivningarna och därför lämpat över detta ansvar på företagen.

Medfinansieringen slår mycket hårt mot framför allt Sveriges småföretag. Många mindre företag har så små vinstmarginaler och så låg omsättning att en eller flera långtidssjukskrivna innebär att vinst vänds till förlust.

Konsekvenserna har även blivit att viljan att anställa minskat på grund av de risker det är förknippat med. Vi menar att företagens ekonomiska ansvar vid sjukskrivning i dag är orimligt högt.

Förenklade arbetsrättsliga regler

Dagens arbetsrätt är anpassad efter 1970-talets samhälle med stora företag som förebild och långa, fasta anställningar. Vi anser att arbetsrätten måste reformeras för att passa dagens samhälle med mindre företag och kortare anställningar. Unga människor drabbas i dag hårt när företag tvingas minska antalet anställda, något som beror på turordningsreglerna ("sist in, först ut"). Denna regel minskar sysselsättningen och är kontraproduktiv, eftersom den stänger ute unga från arbetsmarknaden och för att den avskräcker människor från att pröva nya jobb.

Dessa tre förslag tror vi kan bidra till att flera unga kan få ett riktigt jobb och inte som i dag vara beroende av bidrag, hamna i åtgärder och utanförskap.

Ella Bohlin

Fredrick Federley

Johan Forsell

Fredrik Malm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons