Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är inte nöjda med väntetiderna

Annons

Tycker du att det är lätt att få kontakt med sjukvården? Vi socialdemokrater tycker att det kan bli mycket bättre. Därför ska vi göra det enklare att komma fram på telefon och halvera väntetiderna.

I våras genomförde socialdemokraterna i Västmanland ett rådslag om hälso- och sjukvården. Alla som ville, kunde komma in med synpunkter. Och det kom många svar. De flesta tycker att sjukvården är bra i Västmanland ? det vill säga, när de väl har kommit i kontakt med den!

Vi socialdemokrater tar kritiken på allvar. Att få ett snabbt och bra bemötande när man behöver är mycket viktigt för hur man upplever hälso- och sjukvården. Därför planerar vi en rad åtgärder för att göra kontaktvägarna enklare och snabbare och väntan kortare. En del har redan påbörjats.

De flesta som söker sjukvård i Västmanland är över 65 år. Därför ska vi i första hand se till att förbättra sjukvården för de äldre. Detta gör vi bland annat genom att införa en mobil doktor. I stället för att de gamla och sjuka ska behöva åka till akuten, ska de kunna få besök i hemmet av en särskild läkare.

Just nu pågår intensiva förberedelser för att sjö-sätta den nationella vårdgarantin från den 1 november. Den innebär att alla som har fått beslut om behandling eller operation ska få det inom tre månader. Vårt eget landsting kommer klara detta när det gäller de flesta. De patienter Västmanland inte klarar själv erbjuds att få behandlingen i ett annat landsting.

Alla som redan i dag har väntat länge på behandling ska också erbjudas en tid inom tremånadersgränsen. Att vänta i en vårdkö utan att få ett bestämt besked om när operationen eller behandlingen ska ske är frustrerande. Därför vill vi att alla som får beslut om behandling ska få besked om en tid direkt.

Allt för många tycker att det är svårt komma fram på telefon. Hälso- och sjukvården måste bli bättre på telefonservice. Vi vill därför inrätta en utvidgad hälso- och sjukvårdsupplysning dygnet runt som ska kunna hjälpa till att lotsa människor rätt.

Många tycker att internet och e-post är ett smidigt sätt att uträtta ärenden. Därför ska man kunna avboka, boka och förnya recept via e-post till sin familjeläkare. Denna service ska komma i gång under hösten.

Glenn Andersson

Rigmor Åkesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons