Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är näst sämst på organdonation

Annons

Egentligen är det bra fantastiskt att man kan byta ut ett hjärta eller en lunga genom en transplantation. När ett organ slutar fungera kan man byta ut det mot ett annat. Här ligger svenska läkare i framkant, men det finns ett problem: det saknas organ.

Förra året fick 500 svenskar ett nytt organ, men tyvärr är det fler som väntar. Ibland blir väntan alldeles för lång och man hinner inte hitta ett passande organ i tid.

För att ett organ ska doneras i dag måste den avlidne ha gett sin tillåtelse, eller dennes anhöriga. Problemet är att de anhöriga ofta inte vet den avlidnes önskan och avstår därför hellre.

Man kan antingen berätta sin önskan för sina närmaste eller registrera den i Donationsregistret. Då vet sjukvården om ens inställning till att donera organ. I en undersökning gjord 2005 uppgav 90 procent av svenskarna att de vill ta emot organ och 86 procent att de vill ge bort. Men samtidigt har bara 1,5 miljoner svenskar talat om sin vilja för Donationsregistret. I Sverige bor nio miljoner människor, vilket gör registret långt ifrån heltäckande.

Om man jämför med andra europeiska länder är Sverige näst sämst på antal organdonatorer per invånare. Vi i Sverige borde göra som Österrike, där lagen säger att man måste registrera sig om man inte vill donera organ efter sin död. Även Sverige borde utgå från att man vill hjälpa sina medmänniskor. Som lagen är skriven i dag utgår man ifrån att man inte vill donera.

Tvärtemot vad man skulle kunna tro är inte religion något större hinder för donation. För några år sedan gick företrädare för kristendomen, judendomen och islam i Sverige ut och proklamerade att deras religioner inte på något sätt är emot att donera organ. Det är i stället ett tecken på medmänsklighet att göra det.

Med sjukdomar som diabetes och högt blodtryck, som blir allt vanligare, kommer behovet av transplantationer av njurar att öka i framtiden. Bristen på organ kommer då att bli större.

I väntan på att lagen ändras, även om inget egentligen tyder på det i dag, bör alla berätta vad de tänker kring organdonation. Kan du tänka dig att donera organ efter det att du gått vidare? Berätta för dina närmaste eller kontakta Donationsregistret.

Hannes Persson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons