Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver både kärnkraft och solenergi

Annons

I min debattartikel om att samla energiforskningen till Västerås har jag använt fyra ganska ovanliga ord i en artikel på 476 ord. Jag har använt dessa ord för att de är delvis nya i energidebatten så de förtjänar trots sin krånglighet att nämnas.

Det är transmutation, som mycket förenklat betyder omvandling av ett visst farligt radioaktivt avfall till ett ofarligt avfall. Detta kan ske genom att en så kallad partikelaccelerator bestrålar materialet som då omvandlas till det ofarliga avfallet. Vid denna process uppstår också energi som kan omvandlas till elektricitet.

Mitt budskap är att om forskningen lyckas med att göra denna process kommersialiserbar så kommer många stora energiproblem att vara lösta. Dessutom kan det vanligen förekommande ämnet thorium som finns på många ställen i berggrunden användas. Det är ett ämne som är mer vanligt än uran som används i dagens kärnkraftverk.

Ett av de stora problemen är i dag att vi släpper ut för mycket koldioxid i luften på grund av att vi baserar energiförsörjningen på eldning av fossila bränslen såsom kol, olja och gas. Den så kallade växthuseffekten är ett av våra största problem i världen genom de klimatförändringar den åstadkommer.

Därför måste man söka lösningarna för framtidens problem genom i huvudsak nya former av kärnenergi samt solenergi. Så kallade gröna bränslen är inget annat är solenergi omvandlat i växande grödor till brännbart material som används till energiframställning. Både kärnenergin och solenergin kommer med nödvändighet att vara våra framtida energikällor.

Forskningen och utvecklingen måste följa dessa huvudfåror och på sikt anvisa den mest kloka vägen. Det är inget annat som jag försöker förklara men det är viktigt att debatten och politiken öppnas för nya begrepp och nya sammanhang. Alltför mycket förenkling kan förleda demokratin att tro på fel saker vilket kan bli mycket ödesdigert.

Vi alla måste öppna oss inför nya lösningar och inte de lösningar som erbjudits de senaste decennierna i miljödebatten.

En fri forskning som leder till nya samhälleliga samtal blir viktiga och vi kan inte säga i dag hur mycket kärnkraft och solenergi vi skall använda men vi vet säkert att fossila bränslen måste vi sluta använda om vi skall överleva som människor på planeten.

Måhända har jag också missbrukat ordet cluster som står för nätverk av delar det vill säga ett cluster av städer är ett nät av städer som på något logiskt sätt hänger samman i en viss aspekt. Städerna i nätverket power-circle hänger samman på det sättet att i dessa finns mycket kunskap om energi och de har också en betydande tradition inom området.

Jag tror det är framgångsrikt när nätverk av städer på något vis samverkar. Den erfarenheten finns från många håll både här i Sverige och ute i världen.

Karl-Erik Andersson

Man måste söka lösningarna för framtidens problem genom i huvudsak nya former av kärnenergi samt solenergi, skriver Karl-Erik Andersson (fp), ersättare i Västerås kommunfullmäktige, i en replik på Sune L Brodéns artikel den 12 december.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons