Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver fler vikarier

Bristen på vikarier inom förskolan i Västerås stad är akut. Verksamheter går på knän när personalen är sjuka och förskolelärarna kan i dag inte lita på att staden förser förskolan med någon vikarie. Så kan vi inte ha det.

Annons

Redan i mars 2013 lämnade vi moderater det första förslaget på höjd grundbemanning i förskolor och skolor och att avskaffa bemanningstjänst. Det är glädjande att Västerås stad nu meddelar att man vill höja grundbemanningen, tillåta enheter att själva anställa vikarier och att kravet på barnskötarbakgrund för vikarier inom förskolan tillfälligt tas bort.

Beskedet är välkommet i det allvarliga läget vi befinner oss i. Detta innebär att lärarstudenter kan söka sig till vikarieförmedlingen.

Men det räcker inte. Det finns många åtgärder som krävs för att förbättra och förenkla tillgången på vikarier till våra förskolor. Det första steget är att höja grundbemanningen på förskolorna.

Genom höjd grundbemanning anställs vikarier direkt på enheterna, Då finns vikarier när det behövs, De känner redan barnen och kan verksamheten. Detta föreslås i en Moderatmotion som de rödgröna tyvärr vill avslå i kommunfullmäktige. Detta är djupt beklagligt då vikarier direkt kopplade till verksamheten skulle innebära en ökad kontinuitet och därmed ökad kvalitet i pedagogiken.

Samtidigt behöver staden hitta nya vägar för att få in ny personal i förskoleverksamheten. Det kommer att behövas fler för att täcka när det är många som är sjuka eller av någon annan anledning är borta från jobbet.

I Västerås har vi en stor fördel i att vi har lärarutbildning på Mälardalens högskola, där flera läser till förskollärare. Här har vi också lagt förslag om att anställa till exempel dem som studerar på tjänster under 40 procent.

Genom att få in lärarstudenterna i bemanningstjänst ger vi studenterna mer praktisk erfarenhet, vikariesituationen underlättas och samtidigt får vi en chans att visa upp Västerås stad som arbetsplats för studenterna.

Problemen med vikariebemanningen inom förskolan är allvarliga och inget vi löser över en natt, men med Moderaternas förslag skulle vi komma en bra bit på vägen. Tillfälligt borttagande av kravet på barnskötarbakgrund är bra, men inte på långa vägar tillräckligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons