Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver inte fler Ringholmare!

Annons

Att sköta en idrottsförenings ekonomi på ideell väg har visat sig vara svårt. Företeelsen går nu under begreppet "Ringholmare" och uppenbart är att fler fall kommer att uppstå om Skatteverket får sin vilja igenom.

Det har nämligen inte blivit bättre av att skattemyndigheten aviserat att Föreningssverige ska betala moms vid hyra av kommunala idrottsanläggningar.

Beslutet, som skulle ha införts vid årsskiftet, hade fått förödande effekter för Idrottssverige och folkhälsan. Efter mitt utskottsinitiativ, vilket innebar att förslaget skulle undanröjas, backade skattemyndigheten och meddelade att man skulle avvakta nästa skattedom som ska komma i början av detta år. Faran är alltså inte över!

Skatteverkets inriktning var ett övergrepp på idrottsrörelsen samtidigt som det skulle bli ett dråpslag för folkhälsan. I och med att merkostnaden för föreningarna skulle bli runt 480 miljoner kronor per år skulle många föreningar få lov att lägga ner verksamheten. Alternativet skulle vara att framför allt barnfamiljer och övriga motionärer skulle få betala notan.

I och med att Skatteverket räknar med att kommande domar kommer att följa verkets inriktning är faran uppenbar att hotet om ökade beskattningar av Idrottssverige genomförs. I en sådan situation krävs handlingskraft från regeringen för att undanröja besluten. Det är inte acceptabelt att undergräva folkrörelsen på sådant sätt att även folkhälsan blir lidande. Nu är det inte nog med detta!

EU-kommissionen har aviserat att de länder som har nollskattesats på vissa områden ska häva bestämmelserna. För Sveriges del innebär det att medlemstidningar inom ideella föreningar ska påföras moms. Alltså, återigen, ett angrepp på folkrörelserna. Då regeringen förhandlat i frågan vid ett 30-tal möten utan resultat ser det mörkt ut.

Här krävs uttalanden som tar ett tydligt ansvar för etablerade värden i samhället. Inget medlemsland inom EU borde ha viljan att undergräva de frivilliga organisationerna. Att då föra ett teoretiskt resonemang utifrån en teknokratisk skattepolitik borde bestämt avvisas. Här måste en bestämd och målinriktad politik föras. Vi saknar den i dag.

Inom idrottsrörelsen finns cirka 600000 människor som lägger ner ett ideellt arbete. Lägger man till övriga Folkrörelsesverige blir skaran betydligt över en miljon människor. Att för dem skapa regelverk som kräver specialistutbildning innebär att hela ideella Sverige havererar. Vi kan redan i dag konstatera att regelverket är svårt. Detta har, inte minst, Bosse Ringholm visat genom sin hantering som förtroendevald.

Att införa ett regelverk som skapar ännu fler Ringholmare är knappast förenligt med den grundläggande synen på en folkrörelse. Vad vi nu behöver är en målinriktad politik som garanterar Föreningssverige långsiktiga spelregler som också stimulerar till mer verksamhet och därmed en bättre folkhälsa.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons