Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi byggde Sverige"...!

Annons

skryter LO och socialdemokraterna med på valaffischer landet runt. Men de glömde en sak;

En stor grupp människor, som inte kan göra sin röst hörd i kraven på service och omsorg i dagens Sverige. Men vi som känner till förhållandena för olika funktionshindrade, är djupt tacksamma mot Karl Grunewald och Bengt Westerberg, förre ledaren för folkpartiet, för att de gav oss en lag, LSS, det vill säga Lagen om Stöd och Service åt vissa funktionshindrade. Denna lag är vårt viktigaste verktyg att hävda svåra funktionshindrades rätt till ett människovärdigt liv. Trots en vecka av debatt i radio och tv kring funktionshindrades livsvillkor är det några grupper som inte kommer till tals; dementa åldringar och gruppen av autistiska personer, som alltid måste anlita anhöriga att tala för dem. Nu är det oftast så att dessa anhöriga är så betungade av sitt omsorgsarbete, att de inte orkar ytterligare uppgifter.

Till detta kommer, att Kommunförbundet bedriver ett hårt motstånd mot LSS och säger att kommunerna inte har råd att följa lagen, den måste betalas av staten.

De svagaste i vårt samhälle vill man inte ge ett människovärdigt liv - utan speciell lagstiftning! Varje millimeter av mänsklig rätt måste anhöriga bråka om med kommunansvariga för att de ska genomföras.

Vi anhöriga måste lusläsa LSS och studera socialutskottets intentioner för att få gehör för enkla fakta, till exempel att autistiska ungdomar ska få en naturlig mänsklig kontakt vid sina måltider och leva ett gott liv också under "semestern". De avskyr denna lagliga semester, som berövar dem ett dagligt mönster. De måste ha personal som hjälper dem att fylla "semestern" med meningsfullt innehåll. De kan inte "slappa sig igenom dessa dagar". De kan inte bada på Lögarängen eller Östra holmen eller shoppa! Man måste släppa till personal som kan ge deras dagar ett passande innehåll. Tack och lov finns det sådana, men pengar saknas alltid!

Bygg ett Sverige, som också gäller dessa undangömda människor!

Torsten Hober

Förälder till en autistisk son

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons