Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi förändrar för att kunna hjälpa fler med psykiska funktionshinder

Att ha drabbats av ett långvarigt psykiskt funktionshinder är tungt att bära både för den enskilde själv och för de anhöriga.

Annons

Sedan Västeråsalliansen tog över makten i Västerås 2006 arbetar vi för att utveckla stödet till denna grupp. Trots psykisk sjukdom måste man få känna att livet är

meningsfullt, med social gemenskap och med något att aktivera sig med som kan ge stolthet och tillfredsställelse i vardagen.

I maj beslöt nämnden för funktionshindrade att den öppna verksamheten på träffpunkt SAM och träffpunkt Väster ska kompletteras med rehabilitering/sysselsättningsverksamhet med start i augusti. Det vi har märkt är att behovet av rehabilitering/sysselsättning har ökat medan antalet besök på våra träffpunkter inte har gjort det.

Det nya är att personer som besöker träffpunkterna kan fortsätta med detta

under eftermiddagarna medan förmiddagarna viks för biståndsbedömd verksamhet så att personer som är i behov av meningsfull sysselsättning/rehabilitering kan få

sådan.

Detta är också i linje med LSS-kommitténs förslag. Sysselsättning föreslås bli en rättighet även för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Så är det inte i dag, även om vi i Västerås har flera sysselsättnings/arbetsrehabiliterande för denna målgrupp. Vi väntar nu på en proposition från regeringen i frågan.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig inte mot beslutet i nämnden men skrev i ett särskilt yttrande att man ville ha kvar träffpunkterna som i dag, med öppettider hela dagarna.

Vi i Västeråsalliansen ser dock att vi kan ge hjälp till fler genom förändringen. Men vi kommer också efter sommaren att starta rehabilitering och kognitivt stöd i andra

lokaler till de personer som vistas i våra gruppbostäder och som i dag är utan sådana möjligheter. Vi har sett att det finns framgångsrika satsningar på andra håll

i Sverige för den grupp som har det allra svårast. Resultaten visar på att personer som får detta stöd har blivit mer aktiva, självständiga och mår psykiskt bättre.

Personalen i våra gruppbostäder bedriver ett stort motivationsarbete för att de boende ska våga ta steget att delta i verksamhet utanför bostaden. Att utveckla det kognitiva stödet är ett framtidsprojekt där forskning visar på stora framsteg och där nya hjälpmedel hela tiden dyker upp. Det handlar bland annat om att få struktur på sin dag och att via hjälpmedel stärka sin egen förmåga. Västerås ska självklart finnas med i detta utvecklingsarbete.

Det handlar om den enskilda människans chanser till ett bättre liv!

ordförande,

nämnden för funktionshindrade

Västerås

Elisabet Fridén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons