Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi fortsätter att utveckla vården i Västmanland

Annons

När vi efter valet 2006 fick ansvaret för vården i Västmanland visste vi att det var en tuff uppgift. Idag har vi åstadkommit mycket, men vi fortsätter att utveckla vården. Det finns mycket kvar att göra.

Vi har kontroll över ekonomin. Varje år hittills har Landstinget Västmanland uppvisat ett positivt resultat. I år, då den globala ekonomiska krisen slagit till mot skatteunderlaget, kommer det naturligtvis bli en utmaning att nå ett överskott, men det är vår ambition att klara av det.

För att få resurser till att fortsätta att utveckla vården i Västmanland är det nödvändigt att ständigt vara vaksam på att de resurser vi har används på rätt sätt. Vi fortsätter därför att fördjupa samarbetet med närliggande landsting och ska samarbeta kring små specialiteter och vissa administrativa funktioner.

För oss i landstingsmajoriteten är det grundläggande att du som patient ska få den bästa möjliga vården och att den i huvudsak ska betalas via skatten av oss alla gemensamt. Det spelar då ingen roll om läkaren och sjuksköterskan får sin lön från landstinget eller från en entreprenör som driver ett vårdföretag. Huvudsaken är att jobbet blir bra gjort. Vi förstår också att många uppskattar möjligheten att själv välja och försöker därför aktivt ge fler möjligheten att välja mellan olika utförare. Därför har vi infört Vårdval Västmanland, där det är du som patient som står i centrum.

Självklart finns det skillnader i förutsättningar mellan familjeläkarmottagningarna, bland annat beroende på deras läge och på vilka individer som är listade på den familjeläkarmottagningen. Vi fortsätter därför arbetet med att se över ersättningssystemet till familjeläkarmottagningarna, så att det i ännu större utsträckning omfattar det uppdrag som just den familjeläkarmottagningan har.

Ett av de främsta uppdragen till oss från väljarna var att få ordning på den oreda som befolkning i norra länsdelen upplevt, framför allt i Fagersta. Det har inte varit enkelt, och vi har prövat flera olika vägar. Nu är vi dock övertygade om att vi hittat en lösning som både kommer att vara bra för invånarna i länets norra delar och för den personal som arbetar på Bergslagssjukhuset.

Landstinget Västmanland har länge dragits med många gamla och slitna lokaler. Att lägga resurser på lokaler och investeringar kan ibland vara svårt att försvara, men det är nödvändigt att få funktionella och ändamålsenliga lokaler för att kunna bedriva en bra och säker vård. Landstinget har nu påbörjat byggandet av en ny vårdbyggnad i Västerås, där vi bygger för enkelrum för patienterna. Vi har också gjort stora investeringar bland annat i en ombyggnad av akuten i Köping och ambulansstationer i Fagersta och Sala. Vi går nu vidare och gör en stor investering i en ny rättspsykiatri i Sala.

En av de största uppgifter vi ställdes inför var att förbättra tillgängligheten till vården. Tack vare ett bra arbete från alla anställda inom Landstinget Västmanland har vi klättrat kraftigt i olika rankinglistor. I dag är Landstinget Västmanland ett av de landsting som framhålls som lyckade exempel när det gäller att klara vårdgarantin. Vi har bland annat lyckats för att vi inte haft ideologiska invändningar mot att använda privata läkare för att operera. Vi har också anslutit landstinget till det nationella telefonnummret för sjukvårdsupplysning, 1177. Det innebär att västmanläninngarna numer har tillgång till en kvalitetssäkrad sjukvårdsupplysning dygnet runt och året runt.

Läget i vården i Västmanland är betydligt bättre än när vi tog över för fyra år sedan. Men vi är inte nöjda, det finns fortfarande mycket kvar att göra. Vi kommer att fortsätta vårt ständigt pågående arbete för att utveckla vården i Västmanland, och vi hoppas att väljarna på valdagen 2010 vill se en fortsättning av den politik som förts under denna mandatperiod.

Tomas Högström (M), landstingsråd

Torsten Källberg (FP), landstingsråd

Birgitta Andersson (C), landstingsråd

Ingvar Nordén (KD), landstingsråd

Barbro Norström (SjVU), landstingsråd

Thomas Wihman (MP), landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons