Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi förvanskar inte sanningen

Annons

Merit Kullinger, förlossningsläkare på Kvinnokliniken i Västerås, har valt att i tidningen redogöra för sina synpunkter och till viss del svara på de frågor P4 Västmanland sökt belysa i en rad inslag i förra veckan.

Låt oss först konstatera att vi redan i början på veckan sökte ansvariga inom sjukvården men först på fredagen valde man att höra av sig.

Vi förstår att patienterna måste prioriteras men någon hade kanske kunnat avsätta en stund för att svara på våra frågor.

Det hela började med att vi gjorde ett inslag om så kallad ansträngningsinkontinens. Efter det att inslaget sänts hörde många kvinnliga lyssnare av sig till oss och ville berätta om förlossningsskador. Man ville berätta hur dessa skador för många föranleder ett lidande i det tysta, med konsekvenser som många inte är medvetna om.

Våra inslag har väckt mycket uppmärksamhet via det vi sänt i radio och kommentarer på vår webb, vilket visade hur viktig och intressant frågan är för våra lyssnare.

Vårt uppdrag är att belysa och lyfta upp problem inom många olika områden och vi har aldrig som public service-kanal behov av att vinkla för att skapa sensation, vilket Merit Kullinger skriver, det tycker vi är att förminska de drabbade kvinnorna och deras berättelser.

Vi har valt att tro på det som kvinnorna sagt och vi har valt att föra ut deras erfarenheter och berättelser. P4 Västmanland har självklart inget behov av att förvanska eller snedvinkla sanningen.

Vi har heller inte ställt vaginal förlossning mot kejsarsnitt, det är en jämförelse som inte känns rimlig. Vi har däremot velat lyfta fram röster som inte hörts tidigare, röster som kanske inte heller kommit sjukvården till del.

Effekterna av förlossningsskador är för en del kvinnor till viss del skamfyllt och gör att många lider i det tysta, det har vi fått många bevis på. Vad som framkommit i våra intervjuer är att dessa skador inte alltid tas på allvar inom vården. Vi har dock inte påstått att sjukvården är orsaken till förlossningsskadorna. Vi har tagit berättelserna på största allvar och låtit dem berättas.

Vi hoppas att inslagen skall bidra till att de kvinnor som nu inte ”syns” får den hjälp och det stöd de behöver. Att kalla detta för vinklad rapportering är beklagligt. Varför inte dra nytta av att frågan nu kommit fram i ljuset och ge de drabbade kvinnorna uppmärksamhet och stöd?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons