Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har långväga jourare

Annons

Sara Holm Stålhand har rätt i sin debattartikel söndagen den 25 november - varenda vuxen behövs i arbetet med att stödja barn i svåra situationer. Varje år tar Barnens rätt i samhället (Bris) emot mer än 20000 samtal och mejl från barn som behöver stöd av en närvarande och engagerad vuxen. Och vi önskar att vi hade resurser att göra ännu mer och stödja ännu fler barn, för vi har i dag inte möjlighet att ta emot alla samtal som kommer till oss.

Därför är det mer än beklagligt att hon i sin artikel berättar att hon för några år sedan fick nej av Bris när hon erbjöd sig att arbeta ideellt i vår stödverksamhet för barn och unga.

Anledningen, som hon uppfattade det, var att hon bodde för långt ifrån Stockholm.

Det är ett svar som både förvånar oss och gör oss djupt nedslagna. Flera av våra ideella jourare åker långväga till Bris fem svarsställen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping och Umeå, för att ta emot samtal och mejl.

De kriterier Bris ställer på dem som arbetar ideellt är att de måste ha fyllt 25 år, ha en praktisk och teoretisk erfarenhet av barn, samt kunna visa att han eller hon inte är straffad för våld- och sexualbrott. För att Bris ska kunna säkra kvaliteten,

sekretessen och kunna ge professionell handledning, ska alla kontakter med barn också ske via telefoner och datorer på Bris kanslier, vilket naturligtvis begränsar denna form av frivilliginsats till dem som bor på de orterna eller kan ta sig dit.

Om Sara Holm Stålhand fortfarande har möjligheten kan vi på Bris bara önska att hon än en gång ansöker om att få bli jourare. För vi

behöver varenda engagerad och närvarande vuxen som finns!

Men tyvärr stannar inte Bris behov enbart vid ideella engagemang, som Stålhand påpekar. Kostnaden för jourarutbildningar, kontinuerlig handledning och fortbildning, lokaler och teknisk utrustning, gör att Bris även är i behov av ekonomiska bidrag. Bris är en ideell medlemsförening och vår fortlevnad bygger uteslutande på de bidrag vi får från medlemmar, givare och sponsorer.

Julen är en högtid när många barn har det extra svårt. Tillflyktsorterna, som till exempel skolan, är stängda, kompisar är bortresta eller tillsammans med sina familjer. Ett utsatt barn blir ännu mer ensamt och utsatt under de stora

familjehelgerna. Därför ber Bris om ekonomisk hjälp för att kunna stödja de barn som behöver oss.

Samtidigt finns det all anledning för Bris att påminna om, att det stöd vi gör via telefoner och mejl, det är sådant som alla vuxna i sin vardag kan göra så mycket mer av - även utanför organiserad verksamhet. Det handlar om att se, uppmärksamma och lyssna på de barn och ungdomar som man har i sin närhet. Det kan innebära en avgörande skillnad i ett barns liv.

Rosie Skoog

regionchef Bris Mitt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons