Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har råd med vargar

Annons

Jo, Bo Lindevall, enligt en nyligen omfattande undersökning gjord av SLU i Umeå finns ett starkt stöd för regeringens rovdjurspolitik. Endast i några få mindre kommuner finns en majoritet emot i övrigt finns ett starkt stöd för rovdjurspolitiken och för Naturvårdsverkets utförande av den.

Att vargen skulle vara ett av jordens vanligaste djur är ett annat helt felaktigt påstående, det finns antagligen fler rådjur i Sverige än det finns vargar i resten av världen. Dessutom, även om vargen är relativt vanlig i Ryssland är det knappast något skäl att utrota den i vårt land om alla tänkte som du skulle den snabbt vara utrotad överallt.

Skall inte vi ha något ansvar för arter som även finns i andra länder? Om inte vi har råd med några vargar vem har då det? Jo visst finns det Sida-projekt där det finns konflikter med rovdjur i utvecklingsländer, det märkliga är att ingenstans verkar det finnas ett så starkt rovdjurshat som det finns inom vissa kretsar i Sverige trots att det på många ställen finns mycket starkare skäl därtill än vad som finns i vårt land. Kanske är människor i till exempel Indien trots fattigdomen mycket mer toleranta gentemot naturen än vad vissa är inom den svenska jägarkåren, är kanske det gamla talesättet "Mycket vill ha mer", sant i deras fall ?

Din teori att jägarnas ovilja skulle minska om man fick jaga varg legalt i Sverige tror jag däremot kan stämma. Problemet ar bara det att på grund av omfattande illegal jakt så är antalet långt under det nödvändiga för artens överlevnad och annat än eventuell skyddsjakt kan därför självklart inte tillåtas. Jag tror att om jägarkåren hade gjort gemensam sak mot den illegala jakten så skulle man antagligen redan kunnat ha legal jakt.

Till sist den varg som skjöts illegalt i Norrbotten var såvitt man vet den enda som fanns i den landsdelen och att ta den jakten som intäkt för att det skulle finnas för många vargar avslöjar bara hur många vargar en del jägare tycker man kan acceptera.

Olov Trostén, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons