Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lovar jobb i stället för bidrag

Annons

"För det första hade jag ingen läxa. För det andra har jag redan gjort den. För det tredje ska jag göra den på frukostrasten". Så försvarade sig Rasmus när hans föräldrar frågade honom om läxan i Astrid Lindgrens bok Rasmus, Pontus och Toker.

Boken kom ut 1957 och kanske läste Göran Persson den när han var barn för när Persson får frågor om den höga arbetslösheten så försvarar han sig på samma sätt. För det första så är arbetslösheten inget problem eftersom de nya jobben redan har kommit. För det andra har regeringen redan gjort massor för att arbetslösheten snart ska sjunka. För det tredje lovar regeringen att nu genomföra åtgärder som ska sänka arbetslösheten.

Nu skriver Per-Inge Ahlbäck, LO-ombudsman, en debattartikel i VLT på samma tema. Socialdemokraternas slogan "Alla ska med" upprepas återigen. Men verkligheten talar ett annat språk. Klyftorna växer i Sverige och det är de redan utsatta som är de stora förlorarna.

Det är socialdemokraterna och LO som verkar leva i en annan verklighet än Sveriges övriga befolkning. Göran Persson har helt andra prognoser vad gäller Sveriges arbetsmarknad än Konjunkturinstitutet och andra ledande experter på området. Senast var det Klas Eklund, chefekonom på SEB, som skakade på huvudet åt Perssons egenhändiga beräkningar.

I förra veckan skickade Persson fram fem av sina ministrar med tre nya jobbpaket. Tyvärr innehöll paketen bara mer av de åtgärder som misslyckats hittills: 11 000 nya platser i Ams-utbildning och inom Samhall, nya rekryteringsbidrag till arbetsgivare och fler riktade statliga företagsstöd.

Nu närmar sig sanningens minut för Göran Persson, Thomas Östros med flera. Det är mindre än tre veckor kvar till valdagen och trots att Sverige rider på en internationell högkonjunktur så har arbetslösheten bitit sig fast. Den svenska ungdomsarbetslösheten är nästan högst i Europa. Bara Slovakien och Polen har högre arbetslöshet bland ungdomar.

Den öppna arbetslösheten sjunker något men antalet personer i Ams-åtgärder är den högsta sedan lågkonjunkturåret 1997. Göran Persson, Thomas Östros med flera ville att valrörelsen skulle handla om bidrag och inte om jobb. När de nu tvingas att tala om jobb så försöker de låtsas att de kommer genom fler och högre bidrag.

Sanningen är att de nya jobben skapas av små och medelstora företag som inte vill ha fler statliga projektbidrag och branschstöd. De vill ha slopat sjuklöneansvar, enklare regler och lägre arbetsgivaravgifter.

Den jobbpolitik som folkpartiet och Allians för Sverige går till val på innehåller just detta. Vi satsar på sänkta arbetsgivaravgifter och enklare regler som kommer att hjälpa små och medelstora företag i Västmanlands län och i övriga Sverige att nyanställa av egen kraft. Karin Pilsäter

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons