Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lovar max 15 barn i småbarnsgrupperna

Socialdemokraterna vill satsa på småbarnsgrupperna i förskolan, med ett krav på max 15 barn per grupp. 

Annons
Socialdemokraterna vill satsa på mindre barngrupper och klasser, och anställa fler speciallärare och specialpedagoger.

Skolresultaten faller och klyftorna växer i den svenska skolan. Det är en allvarlig utveckling som måste brytas.

Forskning visar att det viktigaste för att höja skolresultaten är att investera tidigt i förskolan och de första åren i skolan. Genom att ge alla barn en bra start stärker vi deras chanser i skolan och senare i livet.

Om socialdemokraterna får förtroendet att bilda regering i höst kommer vi att prioritera tidiga insatser. Vi vill investera i mindre klasser från förskoleklass till årskurs tre, så att eleverna får studiero och mer tid med sin lärare.

Vi kommer också att utbilda och anställa 1 000 fler speciallärare och specialpedagoger med fokus på de yngsta eleverna.

Det behövs även kraftfulla insatser för barn i förskoleåldern. Under Alliansregeringen har det blivit allt vanligare med stora barngrupper i förskolan.

Särskilt oroväckande är att allt fler av de yngsta barnen vistas i stora förskolegrupper. Sedan 2006 har antalet riktigt stora småbarnsgrupper ökat med 83 procent. I dag går över 23 000 förskolebarn i åldern 1-3 år i en grupp med minst 17 barn.

Förskolan ska kännetecknas av trygghet, lek och lärande. Men i stora barngrupper riskerar barn att inte bli sedda och inte få den tid de behöver med förskollärare och barnskötare. Stora barngrupper leder också till stress och minskad trygghet för barnen.

Dessutom riskerar stora barngrupper att leda till att personalen får en orimlig arbetsbelastning. Det minskar utrymmet för att planera och utveckla verksamheten.

Vi socialdemokrater kan inte tolerera att allt fler små barn får tillbringa sina dagar i stora barngrupper. Därför vill vi införa ett maxtak för småbarnsgrupperna.

Vårt löfte är att inget barn mellan 1 och 3 år ska gå i en barngrupp med fler än 15 barn. För att nå dit kommer vi investera 1,1 miljarder kronor i fler lokaler och mer personal i förskolan.

Sverige står inför ett viktigt val i september. Under åtta år har den moderatledda regeringen hafsat fram ogenomtänkta reformer, tillåtit vinstjakt och lagt pengarna på skattesänkningar i stället för att göra nödvändiga investeringar i skolan.

Så kan det inte få fortsätta. Nu krävs politiskt ansvarstagande och en skolpolitik byggd på kunskap. Varje förälder ska kunna känna att de lämnar sina barn till den bästa förskola och skola vårt samhälle kan skapa.

En socialdemokratiskt ledd regeringen kommer att prioritera barnen – inte fler skattesänkningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons