Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste följa lagen!

Annons

Landstinget Västmanland föredrar jämvikt mellan privat och offentligt driven primärvård. Politiker formulerar uppdrag och upphandlar; landstingets familjeläkarförvaltning respektive privata entreprenörer utför primärvårdsuppgiften. Vi styr båda driftformerna med samma familjeläkarprogram och ekonomiska ersättning.

Med privat drift följer andra spelregler än dem som reglerar offentlig förvaltning. Detta är ett faktum att rätta sig efter, inte något att sätta sig över.

Björn Nilsson tycker inte att landstinget ska följa gällande lagar och regler i sitt inlägg och hänvisar till annan hantering i Stockholms läns landsting. Vi kan underrätta Björn Nilsson om att våra kontakter med Stockholms läns landstings jurist stödjer vår handläggning fullt ut. Situationen i Stockholm är inte jämförbar med vår; SLL har inget enhetligt familjeläkarprogram och de upphandlingar man gjort har gällt enstaka och begränsade verksamheter utifrån olika kravspecifikationer. Länsrätten i Västmanland har dessutom i tre domstolsutslag givit oss rätt.

Björn Nilsson försöker komma ifrån Praktikertjänst ansvar genom att hänvisa till direktupphandling. Praktikertjänst har lämnat in ett odelat anbud och är enligt Länsrättens dom ansvarig för den uppkomna situationen. Hade Praktikertjänst förfarit som vid upphandlingen 1999 och låtit varje enhet lämna in sina anbud hade situationen varit en annan än den som inträffat nu. Nu vann Carema upphandlingen i stället och nu är det är deras sak att presentera var och hur de tänker lösa uppgiften för patienterna som tidigare varit listade vid några av Praktikertjänsts mottagningar i Västerås och Köping.

I likhet med Björn Nilsson vill vi att landstinget även i fortsättningen ska ha en mycket bra familjeläkarverksamhet som utgår från befolkningens behov och drivs på ett kostnadseffektivt och välfungerande sätt. Den målsättningen vill vi nå med respekt för de spelregler som gäller och vi hoppas att alla berörda parter vill sträva i samma riktning.

GLENN ANDERSSON

MONIKA WILANDER

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons