Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste se till hur det är här och nu

Det är knappast förvånande att Socialdemokraterna väljer att kritisera snarare än berömma Alliansens politik, men deras trovärdighet skulle öka om de åtminstone kunde vara en aning självkritiska.

Annons

Många av dagens skolmisslyckanden är resultat av en skolpolitik som steg för steg har underminerat läraryrkets auktoritet och status. Om skolan ska klara att ge eleverna förutsättningar att klara kunskapsmålen måste läraryrkets attraktionskraft höjas.

Ett viktigt steg för att höja lärarkårens kompetens togs av Alliansregeringen förra året när lärarlyftet infördes, vilket innebär en satsning på 3,6 miljarder kronor för lärarnas vidareutbildning. Dessutom tillför regeringen en miljard kronor på kompletterande utbildning för obehöriga, på fortbildning för SFI-lärare och på rektorsutbildningen.

Allt för många platser på lärarlyftet står tomma av den anledningen att kommunerna inte erbjudit lärarna plats.

I Västmanlands län har kommunerna bara ansökt om hälften av de medel som beviljats för kompetensutveckling av lärarna.

I Skinnskattebergs kommun har en kvart miljon kronor satsats på utbildning av kommunens lärare. Men de ledande socialdemokraterna i Norberg har inte ansökt om en endaste krona.

När nu Socialdemokraterna förlorat makten verkar de plötsligt ha råd med allt, alla ska få mer resurser och statskassan tycks bottenlös. Men under Socialdemokraternas senaste tolv år vid makten såg vi inte till några reformer liknande dem de föreslår nu.

När Socialdemokraterna senast fick lägga fram en forskningsproposition, var den mindre än vad vår ökning av anslagen för enbart 2009. Så, när Socialdemokraterna säger sig vilja "bygga ett hållbart kunskapssamhälle", hur menar de?

Samtidigt som du läser detta samordnas och kraftsamlas Sveriges befintliga resurser. Arbetsförmedlingen har tydliga instruktioner att matcha jobb och utbildning till dem som varslas.

Vi har frigjort 1,5 miljarder kronor att användas direkt för arbetsmarknadsutbildningar och nästa år satsar vi 38 miljarder kronor, mer än de flesta industriländer. Stora företag har också ett socialt ansvar och vi vågar ställa krav på dem.

Vår politik svarar väl upp mot EU:s förslag och vi kan genomföra dem utan att behöva låna pengar, vilket många andra länder måste göra. Faktum är att vi har den mest expansiva budgeten i EU trots att vi inte lånar.

Trycket i varselvågen måste minska och då är våra sänkningar av såväl bolagsskatten som arbetsgivaravgifterna väsentliga. Västmanlands företagare får därmed ett ökat ekonomiskt utrymme att satsa oss ur krisen med. Även länets kommuner hjälps då de ju är stora offentliga arbetsgivare. Dessutom har vi redan halverat arbetsgivaravgifterna för ungdomar då de är mest utsatta på arbetsmarknaden. Så satsar vi oss ur den här krisen.

Staffan Anger (m)

Jessica Polfjärd (m)

Agneta Berliner (fp)

Jörgen Johansson (c)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons