Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi oroar oss för bassängbadet

Annons

Handikappföreningarnas medlemmar behöver inte oroa sig, säger projektchefen för landstingets generalplansenhet, Ingemar Egelstedt, i ett uttalande i VLT den 9 januari. Det som föreningsmedlemmarna inte skulle behöva oroa sig för är tillgången på bassängrehabilitering när den nuvarande bassäng- och träningsenheten rivs. De som går och tränar ska kunna lita på att få någon form av ersättning tills en ny anläggning är byggd. Det skulle ta cirka tre år.

Men vi oroar oss faktiskt, Ingemar Egelstedt, för längre ner i artikeln säger du att det finns några som kan rensas bort bland de patienter som tränar. Egelstedt, som inte är läkare eller sjukgymnast, anser att en del av oss som har träningstider i nuvarande anläggning, egentligen inte har där att göra. Vilka då, undrar vi? Är det de som är kroniker, som inte kan rehabiliteras, utan snarare habiliteras, som ska bort? Är det de som behöver träna i bassängen för att lindra sina smärtor eller de som behöver träningen för att förbereda sig inför en operation? Är det de som måste ha tillgång till varmt vatten, specialomklädningsrum och en lift som innebär att patienten inte måste förflytta sig från en stol till en annan som ska bort?

Orsaken till att vi oroar oss är att ingen annan enhet har allt det som krävs för att alla som behö ver träningen också kan utföra den. I de offentliga baden är vattnet för kallt, det finns ingen lift och inga specialinredda omklädningsrum. Övriga anläggningar är antingen för små eller saknar väsentliga delar av den utrustning som krävs för att de ska fungera för alla.

I dag finns flera kroniker, som nekas att träna på lasarettet trots att de har fått gå där tidigare. Det är inte bra, vare sig för den enskilda individen eller för samhället, som sedan får ta hand om dessa patienters försämrade hälsa. Den utvecklingen stämmer inte med satsningen på egenvård och förebyggande insatser.

Jo, vi oroar oss, Ingemar Egelstedt, vi oroar oss väldigt mycket, över vem det är som ska rensas bort från möjligheterna att träna. Anläggningen är, som vi tidigare påpekat, inget gym utan en behandlings- och träningsanläggning för svårt sjuka människor. Fortfarande anser vi att det ska byggas en ny anläggning innan den gamla rivs.

Micaela Lindström

Charlotte Unander-Scharin

Kajs-Marie Rikko

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons