Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi prioriterar billigare tandvård för alla

Annons

I VLT den 18 januari skriver folkpartisterna Heineman och Haddad att; "tandhälsan har blivit en klassfråga". Vi är de första att hålla med. Vi socialdemokrater prioriterar tandvårdsfrågan och vi är medvetna om att detta kostar stora pengar.

Den socialdemokratiska regeringen har tillsatt en snabbutredning som ska lägga fram ett färdigt förslag till förbättringar. Det handlar om en stor tandvårdsreform som är avsedd att gälla hela den vuxna befolkningen. Det är mycket angeläget att tandvården blir billigare än vad den är i dag för patienterna. Men hur ska folkpartiets engagemang i frågan kunna resultera i en förändring? Hur ska den borgerliga alliansen klara det samtidigt som man lovar enorma skattesänkningar?

Något samordnat förslag från den moderatstyrda alliansen har heller inte tagits fram om vilka principer som ska gälla för framtidens tandvård. Vi socialdemokrater vill genomföra en tandvårdsreform som uppfyller två mål: att göra grundläggande och förebyggande tandvård billigare än i dag och att skapa ett bättre skydd mot människors höga tandvårdskostnader.

Den reform som gjordes 2002 med ett särskilt högkostnadsskydd för gruppen 65 år och äldre har varit mycket uppskattad och använts av många. Nu går vi vidare. Vi vill att det ska vara ekonomiskt möjligt för alla att gå till tandläkaren för regelbunden undersökning, och patientkostnaden för en grundläggande undersökning ska motsvara ungefär vad det kostar att gå till läkaren.

För att skydda patienterna mot höga kostnader vill vi ha en modell där patienten själv betalar ett karensbelopp, och därutöver får ett skydd mot de höga kostnaderna. Med en sådan reform kan vi säkra den goda tandhälsan hos unga när de lämnar den fria ungdomstandvården och skapa möjlighet för alla vuxna att få sina tandvårdsbehov tillgodosedda. Socialdemokraterna är överens om denna inriktning med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Det är en stor och betydelsefull reform, som vi vill börja genomföra 2007. Därför ska utredaren lämna sina första förslag redan i mars i år. För att genomföra betydande förbättringar för hela befolkningen måste man skjuta till mera pengar och det är vi beredda att göra.

De borgerliga partierna har inte lagt något gemensamt förslag när det gäller tandvården. Alla partier kör fram sina egna varianter. Dessutom är folkpartiets förslag om abonnemangstandvård en bra modell bara för vissa människor. För den som har dålig tandstatus eller mycket stora behov fungerar den inte. För dem blir det väldigt dyrt att över huvudtaget komma in i systemet.

Vi socialdemokrater vill att alla ska kunna få tandvård, inte bara de som har råd köpa in sig i systemet.

Margareta Israelsson

Elisabeth Löf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons