Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi skall inte ersätta familjen

Annons

I VLT den 27 april ställer Autistföreningen i Västmanland genom Torsten Hober och Johnny Pekkala ett antal frågor angående måltider i Bostad med särskild service enligt LSS.

Proaros har fått förtroendet från nämnden för funktionshindrade att driva ett antal bostäder med särskild service för vuxna enligt Lagen om stöd och service i form av gruppbostad eller servicebostad. I grupp- bostäderna bor det personer med olika funktionshinder och därmed olika behov av stöd och hjälp.

I Socialstyrelsens bok "Bostad med särskild service enl LSS, stöd för rättstillämpning och handläggning" kan följande läsas:

I gruppbostaden har varje person sitt eget privata och permanenta hem och delar med de andra boende gemensamma lokaler som man tillsammans bestämmer över hur man vill använda.

Omvårdnaden skall ges i den enskildes egna hem utifrån individuella behov och önskemål med syfte att tillförsäkra den enskilde goda levnadsvillkor. Den enskildes rätt till självbestämmande och integritet måste särskilt värnas och beaktas.

Inom Proaros finns en strävan att leva efter såväl uppdragsgivares som LSS-lagens intentioner att utforma stödet och hjälpen utifrån den enskildes behov och i den enskildes hem. Utgångspunkten är att om insatserna ges i den enskildes hem så ökar möjligheten till en insats som stödjer den enskildes möjlighet att leva ett liv som andra.

Var och en får ett personligt utformat och anpassat stöd. Det kan innebära att den enskilde äter sin måltid i sitt hem med stöd av personal eller på annat sätt.

De personer som bor i gruppbostaden väljer ibland att laga mat och äta tillsammans i det gemensamma utrymmet och det är då deras eget val. Ibland kan några boende bestämma sig för att laga mat och äta gemensamt hemma hos någon av dem. Det finns många alternativ och möjligheter som alla utgår från den enskildes önskan.

Det viktigaste är att den enskilde har möjlighet att påverka och välja hur stödet och hjälpen skall utformas.

Proaros medarbetare har en viktig roll i att stödja och medverka till att främja goda kostvanor, medarbetarna ska understödja men inte dela måltiderna. Vi kan och skall inte ersätta familjen. Måltidssituationen kan ibland var ett tillfälle då olika svårigheter kommer till uttryck. Vår strävan är att på bästa sätt ge stöd att själv klara de situationer den enskilde möter.

Helene Öhrling

Verksamhetschef, Proaros

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons