Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi skogsägare tar ett stort ansvar

Vi har fantastiska skogar i Sverige. Mer än hälften av vår landyta täcks av skog som kan visa en mycket stor variation för alla som besöker den.

Annons

Till skillnad från de flesta andra länder är vi många enskilda skogsägare, drygt 320 000 personer, som äger hälften av all skog i Sverige. Varför all denna siffer-exercis? Jo, detta borgar för en mycket stor variation i våra skogar.

Vi skogsägare är gamla och unga, stadsbor och landsbygdsbor, kvinnor och män och vi har många andra olikheter. Dock har vi en alldeles egen vilja och syn på hur vi vill att vår skog ska se ut och hur den ska skötas, vilket ger alla andra som inte äger skog en stor variation när de vistas i våra skogar och njuter av skogsupplevelsen.

Karin Åström och Gunnar Rosén, SNF, påstår den 26 april att skogsägarrörelsen inte kan eller vill hjälpa skogsägare som vill ha skogen kvar och inte ha hyggen på sin mark.

Detta är fel. Vi gör det varje dag och har gjort så i många år. Det är många av våra medlemmar som vill undvika hyggen och vår skogsägarförening försöker hjälpa dem efter de för-utsättningar som finns.

På den största arealen är det markens beskaffenhet men framförallt skogens befintliga tillstånd det som avgör vilken metod som ska tillämpas.

Oftast är det trakthyggesbruk som ger det bästa resultatet och även den bästa ekonomin för skogsägaren, som faktiskt brukar ha ett krav på att få en viss avkastning på sitt innehav.

Det finns ingen anledning att hymla om detta, men samtidigt görs ofta skärmställningar, gallringar i skogar med hög ålder, men också avverkningar för att åstadkomma ett kontinuitetsskogsbruk.

Vi har stor respekt för vår allemansrätt, vår skogsvårdslag, skogsägarnas brukanderätt och tycker att vi lyckats riktigt bra i Sverige. Vi har ett välstånd som bland annat grundar sig på skogsbruk och vi har samtidigt en fantastisk natur.

Familjeskogsbruket tar ett stort ansvar redan i dag när det gäller förvaltningen av sina skogar. Det är bara att åka ut till olika områden som ägs av oss så ser de flesta att Karin Åström och Gunnar Roséns beskrivning inte stämmer.

Skogen är full av träd i alla åldrar, storlekar och former.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons