Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ställer krav för att vi bryr oss

Annons

Lars-Evert Larsson (s) gillar inte att folkpartiets Roger Haddad försöker få klarhet i vem som tagit beslut om införande av den så kallade Västeråsmodellen, vilken ger sökande utan behörighet tillträde till gymnasiet. Ingen i Västerås stad har hittills klivit fram och tagit ansvar för beslutet. Tills vidare är det den välkände "någon annan" som beslutat om att ändra reglerna för tillträde till gymnasiet. När ingen i Västerås frivilligt vill ta ansvar för beslutet återstår inga andra vägar än att genom tillsynsmyndigheterna få klarhet.

Närmast till hands ligger det statliga Skolverket. Men Skolverket säger sig inte kunna pröva frågan utan hänvisar till justitieombudsmannen (JO). Denna myndighet uttrycker önskemål om att även få tillfälle att pröva Skolverkets beslut. Till irritation för Lars-Evert Larsson gör Roger Haddad precis som JO önskar och ber myndigheten att dels försöka få fram vem i Västerås stad som fattat beslutet om att ändra tillträdesreglerna, och dels att undersöka om Skolverket handlat korrekt när denna myndighet beslutat att ärendet inte faller inom Skolverkets tillsynsansvar.

Rektorer, lärare, föräldrar och elever har anledning att vara glada för att det finns förtroendevalda som arbetar för en bättre gymnasieskola på det sätt som Roger Haddad gör. Om Lars-Evert Larsson och andra socialdemokrater åtminstone hade hälften av det engagemang för skolan som han har skulle det finnas förutsättningar att se bra mycket bättre ut.

Folkpartiet står upp för en skola som ställer krav därför att vi bryr oss. Därför kräver vi att eleverna klarar inträdeskraven för att få börja på gymnasiet. Inom socialdemokratin är man splittrad inför detta, inte minst här i Västerås. Är det möjligen denna splittring partiet vill dölja genom påhoppet på Roger Haddad och folkpartiet?

Folkpartiet - och jag själv som gruppledare - gläds över Roger Haddads engagemang för sitt uppdrag som skolpolitiker. Och jag har fullt förtroende för hans sätt att sköta sitt uppdrag som ledamot av utbildningsnämnden och andra uppdrag i Västerås stad.

Det är inte förvånande att företrädare för majoriteten besväras av hans engagemang. För majoriteten är det mycket enklare med politiska motståndare, som utan att ifrågasätta sväljer deras förslag. Tack och lov är inte Roger Haddad en sådan.

Bengt-Åke Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons