Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tänker fortsätta lägga oss i!

Annons

Folkpartisterna Bengt-Åke Nilsson och Agneta Berliner tycker i VLT den 4 januari att det är patetiskt att vi socialdemokra-ter lägger oss i debatten om bristerna i tågtrafiken. De anser att det är regeringen som orsakar problemen.

Men snälla ni, skulle vi som socialdemokrater och pendlare inte ha rättighet att kritisera SJ? Det är ett statligt bolag, med en styrelse som anser sig vara mycket kompetent. De har ju tagit på sig den här uppgiften åt staten. Eftersom man gjort bedömningen att denna sträcka inte är lönsam har Rikstrafiken upphandlat den och SJ har då vunnit upphandlingen i konkurrens. Skulle vi bara för att vi är socialdemokrater inte ha rätt att säga vad vi anser är fel i deras sätt att sköta uppgiften?

Vi har träffat ansvariga inom SJ och de är väl medvetna om pendlarnas problem och beredda att göra något åt dem. Orsakerna är förseningar i leveranser av vagnar, undermåligt underhåll av vagnarna, brist på utbildad personal och dålig samordning med Banverkets planerade arbeten. Problemen är i första hand organisatoriska, inte ekonomiska.

Dessutom kan vi upplysa folkpartisterna Nilsson och Berliner om att avkastningskravet på SJ inte är 13 procent. Regeringen beslutade om en sänkning av kravet på avkastning till 10 procent redan i april 2005.

Vi anser också att spåren in mot Stockholm är ett problem. Men regeringen har ju gett klartecken till byggandet av Citytunneln, i mars 2005. Den kommer i hög grad att förbättra framkomlig-heten på spåren. Men som ni kanske förstår tar det tid att bygga en sådan tunnel.

Till sist kan vi försäkra er att vi även fortsättningsvis kommer att kritisera SJ om bolaget åsamkar pendlarna problem. Först ska vi emellertid träffa Banverket och höra hur de arbetar med det nödvändiga underhållet.

Margareta Israelsson

Göran Magnusson

Mariann Ytterberg

Paavo Vallius

Pia Nilsson

Riksdagsledamöter för socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons