Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tar ett stort ansvar för framtidens sjukvård

Annons

Det har gått ett och ett halvt år sedan landstingsfullmäktige i Västmanland tog ett tungt och viktigt beslut, som innebar att sjukvårdsstrukturen i länet gjordes om radikalt. Det innebar en omställning för befolkningen som för många har varit besvärlig.

Lasaretten i Fagersta och Sala har blivit närsjukhus. Akutmottagningarna har koncentrerats till Köping och Västerås. Vi har alla fått lära oss nya vägar till vården. För att komma till specialist- och akutmottagningarna krävs nu remiss från familjeläkare eller hälso- och sjukvårdsupplysningen.

Det har varit nödvändiga beslut, bland annat för att man ska komma till rätt vårdnivå - familjeläkaren, länssjukhuset eller regionsjukhuset.

Runt om i landet ser vi landsting efter landsting som står inför samma problem och kommer att bli tvungna att göra liknande förändringar.

Vi lever i en tid då vi kan göra allt mer för allt sjukare människor. Sverige har jämfört med de flesta andra länder en mycket bra hälso- och sjukvård.

Vi anser att alla har rätt att få del av den mest avancerade sjukvården och då måste resurserna utnyttjas på bästa sätt. För att klara av att ge alla invånare i länet den bästa vården var det nödvändigt att koncentrera den. För detta har vi tagit ett stort ansvar. Genom att beslutet hade en bred majoritet (61 av 81 ledamöter röstade för) har vi en långsiktigt hållbar lösning för att fortsätta kunna ge alla en god sjukvård.

På andra håll i landet kan vi se hur partier som försöker ta samma ansvar motarbetas av populistiska strömningar, som i sin jakt på snabba och billiga poänger omöjliggör långsiktiga lösningar.

Mycket arbete återstår, men vi i Västmanland har redan kommit en god bit på väg, tack vare den breda uppslutning som finns bland politiker, chefer och personal.

Även om mycket under omställningstiden har varit besvärligt och det fortfarande finns brister som vi arbetar vidare med, har vi i Västmanland en hälso- och sjukvård som i många stycken fungerar väl.

Närsjukvården, där 85 procent av alla patienter blir medicinskt färdigbehandlade, har etablerats och utvecklas nu i samverkan med kommunerna. Hemsjukvårdens betydelse har stärkts i det nya familjeläkarprogrammet. Detta arbete har främst gynnat vår äldre befolkning.

Vi har fått en hälso- och sjukvårdsupplysning, där man kan få hjälp när familjeläkarmottagningen har stängt.

Alla äldre får numera gratis vaccin mot influensa och lunginflammation. Vi har fått fler ambulanser. Vi har kvar den fria sjukvården till barn och ungdomar. I många andra landsting har den dragits in.

Vi har kunnat behålla ett löneläge som fortfarande är högt jämfört med andra landsting. Vi har också kunnat behålla skatten på en oförändrad nivå och klarat omstruktureringen utan uppsägningar. Dessutom har vi nu en ekonomi i balans.

GLENN ANDERSSON MONIKA WILANDER

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons