Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tar strid för välfärden

Annons

Moderaterna har i decennier stått på högerns barrikader och prata sig varma för skattesänkningar. De senaste åren har moderaterna försökt tvätta bort den gamla skattesänkarstämpeln, och vill i stället tona fram som mys-pyspartiet som bryr sig om välfärden.

Men fernissan är tunn. Så tunn att moderatledaren Elisabeth Unell flaggar upp för en sänkning av kommunalskatten med 1 krona i VLT 2 september. Detta ska genomföras under den kommande mandatperioden fram till år 2010.

Moderaternas uttalanden måste tas på stort allvar. Med tanke på opinionsläget blir moderaterna sannolikt helt dominerande inom Västeråsalliansen, kanske större än de andra fyra partierna tillsammans. Det moderaterna säger idag kan alltså bli verklighet i morgon.

Kommunalskatten i Västerås ligger nu på 20,49, vilket är en bit under riksgenomsnittet. Det är i stort sett samma nivå som det har varit i 28 år.

Vad innebär en sänkning av kommunalskatten med 1 krona?

Jo, det betyder cirka 220 miljoner kronor mindre för de kommunala verksamheterna. Det är en summa som motsvarar ungefär 10 procent av alla pengar som går till skolorna i Västerås.

220 miljoner kr är mer än var fjärde krona som går till äldreomsorgen och nästan hälften av resurserna till de funktionshindrade. Det motsvarar även mer än budgeten för hela kultur- och fritidsnämnden. Och brandkåren skulle klara sig bra i över fyra år med 220 miljoner kronor.

Moderaternas skattesänkning är alltså en kraftig åderlåtning av resurser till den kommunala verksamheten. Inför valet måste moderaterna berätta var någonstans i de kommunens verksamheter som man vill skära ned och spara.

Är det var tionde lärare som ska bort? Ska kvaliteten försämras med större barngrupper i förskolan? Ska nedskärningarna gå ut över de äldre?

Moderaternas förslag om att ta bort 220 miljoner kronor av kommunens resurser är helt konsekvent i förhållande till de gamla idéerna om att skattesänkningar alltid går före välfärden.

"Västerås har i dag en svag ekonomi som nära nog är helt utan marginaler om något oväntat skulle inträffa.", skriver Västeråsalliansen i ett material som delades ut så sent som i juni under Vattendraget.

Vi håller inte med på om en enda bokstav. Nästan samtidigt som moderaterna var med om att dela ut materialet om svag ekonomi fick Västerås kommun även höjd kreditvärdighet betyg av Standard Poor's.

Sanningen är att Västerås kommun har en urstark ekonomi där vi - med en god hushållning - kan klara successiva förbättringar av verksamheterna och investeringar.

Men om moderaterna bortom all förmodan har rätt vore det direkt sanslöst och huvudlöst att försämra kommunens ekonomi ytterligare och med hela 220 miljoner kr. Den moderata tanken på att kraftigt minska de kommunala verksamheterna förskräcker.

Vi socialdemokrater anser istället att det finns behov av förbättringar av de kommunala verksamheterna. Vi behöver satsa mera pengar och inte mindre i förskolan. Vi behöver också satsa mera och inte mindre på skolan, inte minst på de skolor och barn som har det tuffast. Och äldreomsorgen måste byggas ut och utvecklas för att möta morgondagens behov och krav.

Socialdemokratin i Västerås går till val på detta. Vi säger också att vi kan klara det oförändrad kommunalskatt. Förbättringarna i verksamheterna får komma i takt med att ekonomin växer.

Därför tar vi strid mot högerns förslag om att urholka och försämra de kommunala verksamheterna genom att ta bort 220 miljoner i kommunala välfärdsresurser.

Ulla Persson

Debatt

Moderaternas skattesänkning är en kraftig åderlåtning av resurser till den kommunala verksamheten, hävdar kommunalrådet Ulla Persson (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons