Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi trånar efter goda förebilder!

Annons

Vi har mycket våld i samhället - både psykiskt och fysiskt. Elever hotar och mobbar varandra och lärare - forskare funderar över orsakerna. Få vill anklaga vår moderna tv som starkt medskyldig, trots ett innehåll, som har alldeles för mycket av action, vapen och onyanserade sexsener.

Den allmänna meningen är uppgiven, när det gäller den destruktiva delen av tv-utbudet. Man anser, att vår grundlagsbefästa tryckfrihet inte sätter någon gräns för vad som kan visas. Det råder ändå en viss konsensus både vad som är god underhållning och vad man skulle vilja slippa se.

Jag föreslår inte censur - tvärtom ska vi värna om vår dyrbara yttrandefrihet, men jag tycker att någonting effektivt borde göras för att förbättra delar av tv-innehållet. Egentligen borde vi tittare klaga - och protestera genom att stänga av tv:n, när det som visas är som värst. Det skulle märkas i tittarsiffrorna.

Kanske kunde också de ansvariga utgivarna engagera sig mera, där det var möjligt och tv-inköparna köpa in bättre "paket" med ett mera balanserat urval - även om priset skulle bli något högre.

Mest kanske ändå reklamköparna kan göra för att förbättra tv-utbudet. De skulle kunna kräva, att deras produkter bara visas i anslutning till hyfsade program, som har ett sådant innehåll, att hela familjen kan samlas runt dem.

Folk vill ha bättre program, det skulle sponsorerna tjäna på i längden. Sponsorerna och deras produkter skulle bli populärare allt eftersom vulgära såpor och mäns blodiga närkamper byttes ut mot mera av sådant vi kan lära oss något av och formas genom. Våra sekulariserade västerländska samhällen trånar efter goda förebilder, som i sin tur mycket väl kan påverka skolor och arbetsplatser positivt och bidra till lägre kostnader på flera områden - polisen till exempel.

I dag är företagen kvalitets-, miljö- och jämställdhetscertifierade. Tänk om de också skulle jobba för att få etikcertifikat?

Susan Hjelm

Någonting effektivt borde göras för att förbättra delar av tv-innehållet, skriver Susan Hjelm, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons