Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill förbättra tillvaron för landets pensionärer

Bengt G Andersson anser den 3 september att ”inget parti i riksdagen värnar om pensionärerna”.

Annons

Vi vill därför passa på att försäkra alla pensionärer i Västmanland om att vi dagligen har ett pensionärsperspektiv på vår politik.

Med fler i arbete höjs pensionerna. Pensionerna är kopplade till hur många som arbetar i vårt land och deras genomsnittsinkomst, och inte bara en pensionärs livs-inkomst som var fallet tidigare. Detta innebär att ju fler människor som arbetar desto högre blir pensionerna.

Alliansen har arbetslinjen som grundprincip. Vi har infört jobbskatteavdraget och minskat utanförskapet. Med fler i arbete kan regeringen använda överskottet till att förbättra välfärden. Detta gör att pensionerna kan höjas som en del av välfärdssatsningarna.

Det är vanligare att äldre snarare än yngre har en förmögenhet och en fastighet.

Alliansens avskaffande av förmögenhetsskatten gynnar ofta våra äldre.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill återinföra denna straffskatt, som även skulle driva kapital ur landet och bidra till större arbetslöshet. För att öka rättvisan slipper nu pensionärer som länge ägt ett hus i ett område som på senare år blivit attraktivt att bli drabbade av vänsterns fastighetsskatt, som numera har ombildats till en låg kommunal avgift.

Under de första åren med Alliansen har satsningarna på äldrepolitik varit tre gånger högre än under det sista året med Socialdemokraterna vid makten. Sveriges äldre har ett stort behov av välfärdstjänster, och vi har satsat 1,4 miljarder kronor för att

höja kvalitén i äldreomsorgen.

Med det nya pensionssystemet höjs pensionerna genom den så kallade följsamhetsklausulen. För en pensionär med 12 000 kronor i månaden ökade pensionen före skatt med cirka 4 000 kronor under 2008, och med ytterligare 6 000 kronor under 2009. Detta kan jämföras med tidigare höjningar under den socialdemokratiska regeringen på bara ungefär 2 000 kronor per år.

En osanning som man kan höra från vänsterhåll är att pensionärer har fått högre skatt sedan valet 2006. Så är inte fallet. Skatten är oförändrad.

Alliansen har däremot gjort det mer lönsamt för pensionärer att jobba genom ett särskilt jobbskatteavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter. Därmed gynnas också pensionärer med låga inkomster, och drivkrafterna att stanna kvar i arbetslivet ökar. Exempelvis har en pensionär med en årsinkomst på 100 000 kronor ett jobbskatteavdrag på hela 20 procent, alltså en skattesänkning på 20 000 kronor.

Slutligen: Regeringen arbetar för att skatten ska kunna sänkas ännu mer för pensionärer. Det förblir ett av våra mest prioriterade områden, och vi lovar att återkomma till detta när finanserna så medger. Steg ett är att få fler i arbete, vilket i sin tur leder till bättre pensioner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons