Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill stoppa upphandlingen

Annons

Vi välkomnar en oberoende granskning av hur landstingets upphandling av familjeläkare har gått till. Det som då bör läggas störst vikt vid är hur upplägget tagit hänsyn till patienternas rätt till fritt val av familjeläkare.

Det är sant att folkpartiet och moderaterna gärna ser att familjeläkarna får verka på en konkurrensutsatt marknad. Inför den nu beramade upphandlingen av den privata delen av familjeläkarverksamheten förde vi fram tankarna att en sådan upphandling borde omfatta även landstingets egna familjeläkare. Det avvisades.

Vår idé om en fri marknad går ut på att alla familjeläkarteam som uppfyller landstingets krav enligt det fastställda familjeläkarprogrammet ska ha rätt till ersättning enligt fastställda normer.

Det som nu skett är något helt annat. Landstingets upphandlingsavdelning skötte - utan inblandning från vår sida - hela proceduren. När resultatet presenterades och konsekvenserna stod klara krävde vi att upphandlingen snabbt skulle avbrytas. Det hade i det läget gått att göra utan ekonomiska men för landstinget. Men i och med att landstingsledningen i stället snabbt tecknade förlängda avtal med två utövare var processen "omöjlig" att stoppa. Nu ser vi - och patienterna - vad det har lett till.

Vi hade - och har - många frågor kring hur det kunde bli som det blev. Som resultatet av upphandlingen från början presenterades för oss var det enbart Carema samt de två mottagningarna Grindberga i Arboga och Apalby i Västerås som i sina anbud uppfyllde alla krav. Avtal tecknades med de två sistnämnda. Carema bedömdes inte kapabelt att klara hela återstoden - även om de lagt anbud på allt. Praktikertjänst hade genom att lägga ett odelbart bud som dessutom inte i alla delar uppfyllt kraven, enligt upphandlingsavdelningen, diskvalificerat sig själva. Vi fick i det läget inga riktigt klarläggande svar på våra frågor om vilka kriterier som låg bakom valet av de enheter som Carema skulle få.

En från vår sida allvarlig kritik mot hela upphandlingen är att den, i stället för att lösa bristen på familjeläkare, konserverar och till och med ökar nuvarande överlistning. Det vill säga ytterligare försvårar för länets invånare att själva kunna välja familjeläkare.

Nej, hade landstingsmajoritetens företrädare Glenn Andersson och Monika Wilander lyssnat på oss och snabbt avbrutit upphandlingen hade läget nu kunnat vara ett helt annat. Aldrig har vi väl tidigare haft så många familjeläkare som velat verka i Västmanland. Vi ville låta dem göra det - både de "gamla" och de "nya" familjeläkarna.

Det hade varit till gagn för västmanlänningarna. Och mycket bättre än att som nu se våra privata sedan länge etablerade familjeläkare fly länet till sina patienters förtvivlan.

TORSTEN KÄLLBERG

KERSTIN DELLHAM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons