Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vidarkliniken något för landstingen

Annons

I sin satiriska granskning av språket ?Liten ordbok för underklassen?, skriver de båda författarna Ann-Charlott Altstadt och Göran Greider, vid uppslagsordet ?Vanvård?, att samtliga regeringar under 90-talet misskött vården - med massor av försämringar som resultat.

Tyvärr fortsätter det även under det nya årtusendet. Vi patienter är smärtsamt medvetna om det - men - inte bara vi utan alla vårdanställda och våra anhöriga. Man avskedar eller ?friställer? så kallad ?överflödig? personal och minskar antalet vårdplatser på lasaretten. Vad göra?

Jo, några få landsting har slutit avtal med Vidarkliniken i Ytterjärna. Det är ett sjukhus för akutmedicin och rehabilitering enligt Socialstyrelsens tillstånd.

Avtalet gäller dessa diagnoser: cancerpatienter, patienter med kroniska invärtes medicinska sjukdomar, till exempel reumatologiska sjukdomar, multipel skleros och kroniska mag- och tarmsjukdomar, patienter med kroniskt trötthetssyndrom, kronisk smärta, fibromyalgi, överbelastningsutbrändhet, barn och ungdomar med allergiska sjukdomar. Patienter remitteras till slutenvård, dagsjukvård, dagrehabilitering och poliklinisk mottagning.

Vidarkliniken drivs som en ideell stiftelse utan vinstsyfte. Läkarna är legitimerade liksom sjuksköterskor, undersköterskor och kuratorer.

Alla integrerar skolmedicinska och antroposofiska behandlingsmetoder.

Varför har bara fem landsting i hela det långa Sverige skrivit avtal med Vidarkliniken? Bättre omvårdnad kan man inte få. Inget jäkt och ingen stress som på den offentliga vårdens lasarett.

Det är inte penningen som styr verksamheten på Vidarkliniken. Där vet dessutom alla, vad ordet ?kall? betyder; det var självklart förr i världen bland alla vårdande: läkarkall och sköterskekall!

Hur kan det komma sig att ett dygns vistelse på Vidarkliniken kostar 2 500 kronor medan motsvarande summa för landstingens sjukhus är 4 000 kronor?

Varför inser inte de vårdansvariga, att det skulle bli mycket bättre, om avtal med Vidarkliniken skrevs överallt, och att antroposofiska filialer öppnades i alla de tomma lokaler som står till ingen nytta vid mer eller mindre nedlagda sjukhus runt omkring i landet?

När ska makthavarna vakna? De kan inte vänta tills de själva når pensionsåldern! Då är deras makt all världens väg... Inser de inte att långtidsplanering behövs? God vård kan inte trollas fram hux flux!

Marianne Israelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons