Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikingamuseum i Västerås

Annons

Med globaliseringen följer turism som en allt viktigare näringsgren. Vad många turister förknippar med Sverige och andra skandinaviska länder är vikingar. Det är därför hög tid att bygga ett vikingamuseum i Sverige. I Stockholm letar Stockholm Viking Center efter en lämplig tomt vid Gröna Lund enligt Svenska Dagbladet, Men ett motsvarande Viking Center bör bildas i Västerås så museet förläggas hit, där det finns lämpligt område vid Kokpunkten vid ångkraftverket.

I England ligger vikingamuseet i York (www.jorvik-viking-centre.co.uk) runt två timmar med tåg från London på grund av fynden i York. Varför ej lägga ett svenskt vikingamuseum i Västerås i stället för i Stockholm? Ett vetenskapligt multimediamuseum om vikingatiden och eventuellt även de betydelsefulla Västeråsriksdagarna på 1500-talet, nämligen Gustav Vasas religionsbytesriksdag och arvsriksdag. Kompletterat med ett industriteknikmuseum skulle det antagligen locka fler turister från hela världen än ett äventyrsbad. Ångkraftverket har naturlig kontakt med Mälaren, som förr var en vik av Östersjön och är en passande inramning.

Området runt Anundshög kan bevaras i nuvarande naturliga skick som komplement och kontrast till ett upplevelsemuseum i multimedia och området är redan internationellt känt. Här finns autentisk miljö från vikingatid och långt tidigare. Stockholm grundades som bekant runt 1250, alltså efter vikingatiden Hela Mälardalen ska leva och locka turister.

Västerås behöver satsa mer på sin historia som vi västeråsare ska framhäva och vara stolta över.

Ingrid Lindgren

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons