Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att se, lyssna och lära

Annons

Kul att min debattartikel om äldreomsorgen i Västerås uppmärksammas av Anna-Märta Söderström i min gamla hemkommun Surahammar.

Min debattartikel som Anna-Märta Söderström kommenterar handlade i första hand om behovet av kompetensutveckling för personalen inom äldreomsorgen. Här är vi också på god väg att förbättra situationen, bland annat genom satsningen på kompetensstegen.

Det är och ska vara ett kvalificerat arbete att arbeta med att ge gamla och sköra människor den omsorg och det stöd som behövs. Därför är det viktigt att statusen på yrket ökas genom att höja personalens kompetens.

Personalen är absolut viktigast för att det ska bli en bra kvalitet. Detta kunde jag även se med egna ögon när jag praktiserade på äldreboendet Ankaret vid Öster Mälarstrand i Västerås tisdagen den 20 september.

Politikerpraktiken är ett samarbete mellan socialdemokraterna och Kommunal i Västmanland. Syftet med praktiken är att vi förtroendevalda ska lyssna på och lära oss mer av personalens erfarenheter. Undersköterskan Ann-Catrie Lundberg var handledare under min praktik.

Att tycka till om något och att ha åsikter om allt möjligt kan alla. Däremot är det inte alltid lika lätt att hitta de rätta svaren på alla frågor och påståenden. För mig som sosse är det därför självklart att se, lyssna och lära för att granska verkligheten för att kunna komma fram till hur vi ska lösa gemensamma problem.

Ankaret har 45 platser. Alla boende har en demenssjukdom diag-nostiserad. Vårdtyngden varierar, men personalen är flexibel och förstärker där så behövs.

De flesta i personalen har arbetat länge på enheten. Alla som jag mötte hade sökt sig till Ankaret, då äldreboende upplevdes som trivsamt. Personalen arbetar i team med fyra personal per avdelning, vilket gör att de får en god kontakt med och kunskap om varje brukare.

Jag blev mycket imponerad av personalens värme och kompetens. Samtidigt lärde jag mig att det tar ganska mycket kraft att arbeta med människor med demenssjukdomar.

Utifrån denna och tidigare praktikdagar har jag stärkts i uppfattningen att äldreomsorgen i Västerås håller en hög kvalitet för våra äldre. Men som jag redan sagt - personalen är den absolut viktigaste resursen för att vi ska ha en bra kvalitet i äldreomsorgen. Ändå ger jag Anna-Märta Söderström rätt i att det vore bra med ytterligare personalinsatser. Det är också därför som vi successivt har strävat efter att öka resurserna inom äldreomsorgen.

Tyvärr räcker inte ens Västerås goda kommunala ekonomi till för att betala alla önskemål om förbättringar inom äldre-omsorgen och andra områden. Här kan den socialdemokratiska regeringens idé med de nya plusjobben bli ett tillskott. Genom plusjobben kan kvalitetshöjande arbetsuppgifter genomföras i den offentliga sektorn som inte utförs idag. Därtill kan plusjobben även ge möjlighet för många långtidsarbetslösa att kunna komma tillbaka till den reguljära arbetsmarkanden.

Men ännu är det för tidigt att säga vilka plusjobb det kan bli i Västerås. Det är ju först nu sedan regeringen lagt fram sitt förslag som vi kan börja se över vilka plusjobb det kan bli för att höja kvaliteten i de kommunala verksamheterna som exempelvis äldreomsorgen. Självklart ska berörda fackliga organisationer också få säga sitt och påverka vart plusjobben hamnar.

Kent Ryberg

Kommunalråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons