Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att skilja på syrianer och assyrier

Vi vill inleda med att rikta våra sympatier till den kristna syrianska (arameiska) folkgruppen i Syrien som i dag befinner sig i en svår och oviss situation i och med upproret i landet.

Annons

I VLT den 7 april kan vi läsa om västeråsare som demonstrerar mot våldet i Syrien. I artikeln så väljer skribenterna att återge folkgruppen med dubbelbenämningen ”syrianer/assyrier”. Den assyriska benämningen är något som den syrianska folkgruppen inte vill förknippas med.

Dubbelbenämningen är ett påfund av organisationer som söker att synonymisera de båda grupperna för politiska ändamål. Den syrianska folkgruppen har sin historiska förankring hos de gamla araméerna och inget annat. Vi syrianer firar nyår enligt den västerländska tideräkningen den 1 januari. Nyårsfirandet den 1 april är ett modernt påfund som skapats av assyriska organisationer under mitten av 1900-talet förpolitiska syften.

I framtiden uppmanar vi VLT och tidningens skribenter att söka sig till de syrianska organisationerna inom Syrianska kulturcentret i Västerås för tillhandahållande av information som återspeglar en historiskt korrekt bild av folkgruppen. De syrianska organisationerna i Västerås har under cirka 30 års tid fått mandat att agera språkrör för den lokala syrianska gruppen. Att låta privatpersoner och politiska sammanslutningar föra folkets talan ser vi som olämpligt då vi har folkvalda representanter som för folkets talan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons