Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viljan finns helt enkelt inte

Annons

Näringsminister Östros gör ett fåfängt försök med sitt debattinlägg den 15 augusti att framställa socialdemokratin som småföretagarnas beskyddare och filantroper.

Merparten av hyllningarna till det egna partiet ägnas beslutet att tillsätta regionala exportrådgivare.

Jag tycker att man skall applådera de få och tafatta försök som regeringen gör för att stödja denna för sysselsättningen så viktiga grupp. Samtidigt måste man komma ihåg att detta ingalunda är någon ny idé. Redan på 1980-talet fanns just sådana "utlokaliserade" rådgivare från Exportrådet. Jag kom personligen i kontakt med flera av dessa, liksom och framför allt med många av deras "klienter".

Jag kan inte påminna mig, att jag såg ett enda bestånde positivt resultat av den satsningen. Men måhända finns framgången beskriven i någon trovärdig och objektivt upprättad statistik. I så fall önskar jag att ministern ville klargöra vilka dessa utvärderingar är, som påvisat de goda resultaten.

Arvs-och gåvoskatten togs bort, visst och sant. Men långt inne satt det. Tiotals år av kritik från opposition och företagare gav till slut effekt.

Vidare hänvisar ministern till ett handlingsprogram (än så länge bara ett program) med 291 förbättringar för att minska företagens regelbörda. För det första säger minister Östros ingenting om hur många nya regler som tillkommit under, säg den senaste tioårsperioden, och således ingenting om nettoeffekten av detta program. Sam-tidigt kan säkert läsaren dra slutsatser omkring hur många byråkratiska regler som troligen kvarstår och som småföretagaren har att brottas med, om ett marginellt program förbättrar på 291 punkter.

Slutligen så de förkättrade så kallade 3:12 reglerna som i den sanna Jantelagens anda missunnar småföretagaren att utan straffbeskattning få skälig ersättning för risk-tagande och möda. Det som man hoppades skulle bli en grundläggande reform och ny syn på företagandets villkor blev bara en "tumme" med justering av några be-loppsgränser och procentsatser upp eller ned.

Nej någon ny och positivare syn på småföretagandets villkor har inte socialdemokraterna visat upp. Som vanligt mycket ord och litet verkstad. Viljan finns helt enkelt inte.

Allt detta och det utvidgade sjukförsäkringsansvaret gör att många småföretagare med potential av-står från att expandera och anställa. De ideologiska och fundamentala låsningarna hos socialdemokraterna är för starka. Så synd för Sverige och sysselsättningen.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons