Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka är dessa med stor makt?

Annons

Vi har med stor förvåning läst den intervju som Nerikes Allehanda hade med Olof Walldén (s), ordförande i landstingets demokratiutskott, den 23 februari angående förslaget att kasta ut pensionärerna och de handikappade från råden i landstinget och i stället skapa ett "medborgarråd".

Walldén säger i intervjun följande: "Vi vill inte ta bort någonting innan vi ser att ett medborgarråd införs och hur det fungerar".

I Kommunaktuellt nummer 7 finns det en krönika om hur det gick med medborgarrådet i Växjö. De startade med 20 personer och vid det sista mötet var det bara tre kvar. Walldén säger vidare att det demokratiutskottet däremot vill är att att få en dialog som fler av västmanlänningarna kan delta i, inte bara med pensionärer och handikappade. "Vi vill vidga demokratin men det är svårt att hitta former". "I dagens organisation finns det små starka grupper som får oproportionerligt stor makt, medan de flesta andra inte kommer till tals alls."

Vilka är dessa med stor makt? Det kan inte vara pensionärerna i landstingets pensionärsråd enär de inte får vara med och yttra sig i de stora frågorna. Omstruktureringen i höstas genomfördes utan att fråga oss om våra åsikter trots att det står i reglementet att vi är ett remissorgan och har överläggningsrätt. Det var likadant beträffande förslaget till nya avgifter. Det ingår väl i demokratin att följa skrivna avtal.

Det är en aning märkligt att läsa hur Walldén vill utveckla demokratin, när vi vet att landstingsfullmäktige förra våren beslutade att delegera alla beslut om den stora omstruktureringen till landstingsstyrelsen. Vi anser att det hade varit mer demokratiskt med en generaldebatt om det omfattande förslaget i landstingsfullmäktige, men det blev inte så, omkring 81 ledamöter kunde inte deltaga i någon öppen dialog, tyvärr.

Nu har man åter tagit ett beslut, utan dialog, nämligen att vårt landsting stoppar våra länsbor från att delta i valfrihetsreformen angående remiss till annat län. Om vi hade fått möjligheten att lämna synpunkter hade vi avrått av följande skäl.

Genom omstruktureringen är det nu en stor press på klinikerna i Västerås och Köping. Vi anser att det är mycket oklokt att i detta bekymmersamma läge med stor risk för ökande köer stoppa möjligheten att åka till ett annat landsting för operation. De som har råd vet vi kan åka, men de andra struntar man i. Man kan med fog fråga sig vart solidariteten har tagit vägen.

Det finns ett parti som gick till val på valfrihetsreformen, det läser vi i dag på socialdemokraternas hemsida i Västmanland. Walldén klagar på att vi tar upp fel frågor i pensionärsrådet, Han säger följande: "Demokratiutskottets ordförande menar att ledamöterna i pensionärs- och handikapprådet ofta tar upp rena verksamhetsfrågor gärna på individnivå. Men det är inga fullmäktigefrågor, utan de hör snarare hemma i brukarråd eller i direktkontakt med sjukvårdspersonal".

Vilka frågor avses med detta?

Vi har haft flera intressanta utfrågningar av klinikchefer men det har ni inte med i rapporten "Medborgarviljan i Västmanland" som vi anser är mycket undermålig med flera sakfel.

Det är trist att läsa de förklenande omdömen som Walldén för fram mot våra organisationer. Varför respekteras inte den representativa demokratin i folkrörelser som PRO, SPF, RPG, SPRF med flera. Vi har omkring 25 000 medlemmar inklusive handikapporganisationerna.

Detta skall jämföras med de politiska partierna som har omkring 8 500 medlemmar. Det är ett omfattande nätverk som vi har. PRO har 45 föreningar i länet med 12 836 medlemmar och det är stor anslutning på våra möten.

Om Walldén klipper av trådarna till dessa organisationer utvecklas inte demokratin i länet utan det blir tvärtom.

I VLT den 5 mars framgår följande: "Olof Walldén tror inte att pensionärsrådet kommer att läggas ner under mandatperioden, utan tidigast 2007."

Vi tror inte att detta är politiskt möjligt, om man tror det, måste man ha en en så kallad politisk snuva, enär pensionärerna är en mycket stor grupp bland väljarna, omkring 45 000 i vårt län.

GUN RAUTIO SVEN LARSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons