Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka vänsterpartister är fortfarande kommunister?

Annons

Den 12 augusti kommenterade VLT på ledarplats det fortsatta sönderfallet inom vänsterpartiet. Man kunde lätt få uppfattningen av VLT att avgående partisekreteraren Pernilla Zethraeus försökt att hålla ihop de olika falangerna i vänsterpartiet.

Partisekreteraren Pernilla Zethraeus, liksom partiledaren Lars Ohly, som öppet bekänner sig till kommunismens läror, har i stället stått för utrensningen i partitoppen.

Falangerna ligger långt från varandra politiskt. De få som finns kvar inom Vägval vänster har försökt att göra upp med kommunismen men någon sådan ansats har definitivt inte den andra falangen startat.

Sanningen är nog att Pernilla Zethraeus gjort sitt. Bäst vore om vänsterpartiet återtog sitt gamla partinamn vpk och deklarerar vad de egentligen står för ? kommunism. Det är oärligt mot väljarna att "klä ulven i fårakläder" bara för att röstmaximera.

Den helt väsentliga frågan borde ställas om hur många kommunister det i dag finns i partiet och hur många som är beredda att rösta på dessa.

Är det tillräckligt många för att partiet kommer över fyraprocentsspärren?

Kommer socialdemokrater att rösta på "kamrat 4 procent" för att säkra det socialistiska blocket?

Frågan vi i Västerås och Västmanland skall ställa till folkvalda vänsterpartister är vem som, likt partiledaren, säger sig stå för kommunismen.

Under 1900-talet har omkring 100 miljoner människor dött av kommunism. Och ännu i dag pågår förtrycket. Under senaste året har närmare 100 ledande demokratiförespråkare fängslats på Kuba.

I Vitryssland försvinner journalister spårlöst och den demokratiska oppositionen tystas systematiskt.

Nordkorea utvecklar kärnvapen och har drivit planekonomin så långt att kannibalism uppstått.

Det är allas vårt ansvar att upplysa om kommunismens brott, och det är allas vårt ansvar att ta ställning för demokratin mot totalitära idéer. Men då krävs det mer kunskap och upplysning så att inte ytterligare en generation växer upp i tron att Che Guevara stod för frihet och den röda stjärnan för solidaritet.

Kommunister kommer alltid att hitta svepskäl för att inte befria människor från diktaturer. I grunden finns den ideologiska övertygelsen att individen är mindre viktig än samhället och de ideal som ställts upp.

Medlöperiet är färskt. Så sent som våren 2003 arrangerades till exempel vänsterpartiet en hyllningsresa till Fidel Castros Kuba.

Många ungdomar är för unga för att minnas Berlinmurens fall. På vilket sätt ska de förstå sin historia och vikten av demokrati och frihet om inte ens riksdagspartier klarar av att se skillnad på demokrati och diktatur?

Hur många av ledande vänsterpartister i Västerås säger sig vara kommunister?

Är Mats Ericson, Jeanette Bergquist, Inger Fälth, Per Lithammar och Stefan Kudryk, kommunister?

Vi har rätt att få veta!

Viktigt är att peka på vilka konsekvenser kommunismen som idéarv får för den praktiska politiken ? synen på demokrati, internationellt samarbete, handel och företagande. Därför har det sitt intresse att granska vad det kommunistiska idéarvet stått för i svensk politik och om framträdande vänsterpartistiska politiker står för samma idéarv.

Kommunister har i alla tider utnyttjat demokratin och åberopat dess spelregler för att komma åt makten. Kommunismen i sig innehåller inga ingredienser av demokratiska spelregler. Det är därför vår skyldighet som liberaler och demokrater att försvara demokratins innebörd och mening.

Jan Rejdnell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons