Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill vänstern avskaffa beställar-utförarmodellen?

Annons

De båda kommunalråden Ulla Persson(s) och Mats Ericson(v) skriver den 10 augusti att Västerås är en effektiv och välskött kommun. Jag håller till stora delar med. Rapporten, beställd av Skattebetalarnas förening, visar att Västerås har en effektiv verksamhet som i flera avseenden är billigare men inte kvalitativt sämre än andra jämförbara kommuner i landet. Av rapporten framgår att Västerås på nära nog alla områden har lägre kostnad än Örebro. Men vem är egentligen förvånad över detta?

Av rapporten från Skattebetalarnas förening framgår vidare att den enskilt viktigaste orsaken till de genomgående lägre kostnaderna i Västerås är beställar-utförarmodellen. En modell som under årens lopp gett västeråsarna mer valfrihet i form av ett bredare utbud av utförare på skolområdet och inom äldreomsorgen för att nämna några områden. Och detta till lägre kostnad. Man måste hela tiden skilja på konkurrensupphandling och privatisering av kommunal verksamhet. Beställar-utförarmodellen innebär inte att verksamheter privatiseras - det är alltid förtroendevalda politiker i styrelser och nämnder som avgör vem som ska driva en viss skola eller ett äldreboende. Finansieringen är gemensam och solidarisk.

Folkpartiet var en av de drivande krafterna för införandet av en tydlig organisation som separerar beställningen av tjänster och vem det är som utför. Vi är väl medvetna om att modellen kan förbättras och förfinas ytterligare. Vi vill säkerställa att de resurser som skolpolitikerna anslår till skolan faktiskt går till skolan. Folkpartiet ser gärna att fler områden upphandlas i konkurrens och att kvalitet och pris ska vara avgörande för vem det är som får anbudet.

Det kommunalråden (s och v) utelämnar och som läsarna undanhålls är att Mats Ericson alltid varit negativt inställd till beställar-utförarmodellen. I och med att Mats Ericson lovordar effektiviteten i Västerås kommun erkänner han också något överraskande den organisation som folkpartiet var med och införde 1991 och som i rapporten från Skattebetalarnas förening anges som den viktigaste förklaringsfaktorerna till varför Västerås har kunnat visa på effektivitet på flertalet områden inom de mjuka sektorn.

Nu inställer sig ett antal frågor som Mats Ericson(v) borde ha anledning att ge Västeråsarna ett svar på: Har du läst rapporten från Skattebetalarnas förening? Delar du rapportförfattarnas slutsats att den enskilt viktigaste förklaringen till att Västerås bedriver sin verksamhet mer kostnadseffektivt än andra kommuner är beställar-utförarmodellen? Innebär slutsatserna i rapporten att du numera vill behålla beställar-utförarmodellen i Västerås?

Bengt-Åke Nilsson

gruppledare för folkpartiet i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons