Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägarna: Byggbranschens fel med fasader drabbar konsumenten

Problemen med enstegstätade fasader sprider sig och allt fler småhusägare upptäcker att deras hus drabbats av läckage och mögel som en följd av fasadkonstruktionen.

Annons
Kan bli dyrt. Fuktproblem med fasader i småhus kan stå ägaren dyrt.

Villaägarnas riksförbund kräver nu att staten, byggbranschen och försäkringsbolagen tar sitt ansvar.

I Sverige har upp emot 20 000 småhus byggts med den här typen av fasad som består av en tunn puts på isolering av cellplast och med en bakomliggande träregelvägg. Fasaden saknar luftspalt som kan leda bort väta, vilket gör dem mycket känsliga för fukt om det blir sprickor i putsen. Eftersom ingen satt stopp byggs det fortfarande hus med den här riskabla metoden.

Många gånger är det unga familjer som tagit stora lån för att bygga sitt drömhus som drabbas. Den byggfelsförsäkring de tagit visar sig inte täcka skadan eftersom försäkringsbolaget hänvisar till att det handlar om ett utvecklingsfel och för det kan entreprenören som byggt huset inte lastas.

I stället vältras hela reparationskostnaden över på konsumenten och det kan handla om hundra-tusentals kronor. För de småhusägare som drabbas innebär fasadproblemen därför stor psykisk press med oro för både hälsa och ekonomi.

Villaägarnas riksförbund har i ett brev till bostadsminister Stefan Attefall krävt åtgärder mot fasadproblemen. Förbundet vill att byggfelsförsäkringen reformeras så att den också omfattar den här typen av byggfel. Dessutom bör de som har hus med enstegstätad fasad få ett större ROT-avdrag, upp till 500 000 kronor, som ett stöd för de kostnader hushållen ändå får ta.

Vi ser också behovet av en byggfelsfond för ombyggnader av småhus med enstegstätade fasader. I fonden bör byggbranschen, försäkringsbranschen och staten finnas med och den skulle fungera som ett alternativ till långdragna rättsprocesser.

Skadorna på småhusen uppgår i dag till miljardbelopp och Villaägarna kräver att regeringen sätter stopp för möjligheten att bygga fel utan ansvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons