Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindflöjel till yttrandefrihet

Annons

Vi har en yttrandefrihet som vi ska sätta värde på och som ingen ska komma och ta ifrån oss, där kan jag helt instämma i dina tankar. Elisabeth Bäck hävdar med eftertryck att vår svenska tryckfrihet bestämmer vi själva och att den inte dikteras av imamer, fundamentalister eller andra religiösa grupperingar.

En fin och riktig princip men ytterst svår att följa i praktiken. Jag tycker det är rätt av VLT att avstå från att publicera de omdiskuterade Muhammed-bilderna. Det ska vara högt i tak men det måste finnas en gräns vilken inte bör överskridas.

Men läser jag vidare tycker jag din inställning blir vinglig. Du tycks närmast vara stolt över att tidigare ha publicerat kontroversiella bilder från Ecce Homo-utställningen som upprör och kränker många människor. Då var det Jesus som var föremålet och ingen här i landet hotade med bomber eller mord. Inslagen gjorde att vi var tvungna att diskutera vad Jesus stod för och vad personlig tro betydde för var och en skriver du. För att visa ditt mod tar du med en av de kontroversiella bilderna i din krönika.

I ena fallet, med Jesus, där riskerna är små eller obefintliga är du beredd att uppröra och kränka människor medan i andra fallet, med Muhammed, där riskerna är uppenbara och utgör en verklig brandfackla slår självcensuren till och du avstår från publicering. En sådan vindflöjel till yttrandefrihet är inte förtroendeingivande.

De grupper som du säger inte får diktera villkoren tycks trots alla vackra ord kunna påverka publicering. Mänskligt sett naturligtvis högst förståeligt mot bakgrund av dagens världshändelser men inte konsekvent.

Hur uppfattas inlägg som Ecce Homo, program som Big Brother och andra starkt kontroversiella inslag av muslimer och andra grupper tror du? Knyter de kanske näven i byxfickan och agerar inåt i gruppen? Tänk om de skräms och upprörs men inte protesterar offentligt därför att den egna religionen eller etniciteten inte är målgrupp. Om muslimer och andra grupper blir starkt upprörda av dessa kontroversiella inslag kan det bidra till isolering och ännu mer fokus på den egna religionen. För att skydda sina medmänniskor kanske någon imam ibland känner sig tvungen att bli mer bokstavstrogen och ta ökat ansvar för den egna gruppen? Skrämmande tanke som jag inte upplevt att någon i pressen över huvud taget reflekterar över.

I dagens mångkulturella samhälle är ansvar för publicering mer mångfacetterad och komplicerad än tidigare. Det finns inga enkla lösningar, men en debatt kan skingra dimmorna. Tänk om inslag som Ecce Homo, Big Brother och annat kontroversiellt även försvårar integreringen av olika grupper i vårt samhälle?

Jörgen Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons