Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virrigheten är total!

Annons

Moderaten Gunnar Björklund kommer i sin artikel iVLT den 5 oktober med så många osakliga påhopp att de är svåra att bemöta. Att hävda att renhållningsverkets tjänstemän bryter mot miljöbalken och renhållningsordningen när man sakligt informerar västeråsarna om de beslut kommunfullmäktige fattat vad gäller avfallshanteringen är rent ut sagt okunnigt. Tjänstemännen har agerat precis enligt sitt uppdrag. De har beskrivit vilka rättigheter och skyldigheter som kommunen och dess invånare har.

Björklund, som själv sitter i renhållningsstyrelsen, vet att diskussionerna kring den nyligen antagna renhållningsordningen och avfallsplanen varit många och långa. Han har ofta varit oense med oss i majoriteten, men nästan lika ofta oense med de övriga ledamöterna i oppositionen. Att politiker stöter och blöter saker är bra, men tyvärr har hans anklagelser mot tjänstemännen resulterat i ett hårt arbetsklimat i styrelsen. Det misstänkliggörande som präglar många av hans uttalanden anser vi inte gagnar avfalls- och miljöarbetet i Västerås, som kräver kreativitet och samarbetsvilja. Björklund skriver att hushåll som kan ta vara på sitt eget avfall på ett miljövänligt sätt inte behöver anlita kommunen. Det stämmer, men hans kritik är obegriplig. Just denna möjlighet till dispens står klart uttalad i renhållningsordningen, något som Björklund också erkänner. Virrigheten är total

Hur det faktum att tjänstemän och politiker i renhållningsverket skulle skapa bad will genom att följa en renhållningsordning som diskuterats länge och fastställts genom demokratiska beslut, får Björklund nog förklara närmare. Vi anser att det skapar good will att kommunen fortsätter att ta det ansvar som den har för insamling och transport av avfall.

Han skriver också att telefonen går varm från glesbygdsborna som hävdar att man inte vill anlita kommunens avfallshantering. Vi tror att många av dem är miljömedvetna och glada över att kommunen hämtar det avfall som inte är komposterbart.

Gunila Rickman

Eva Dahlström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons