Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westinghouse vd: Fånigt utspel om kärnkraftsel

Annons

Det senaste utspelet om att inte köpa kärnkraftsel är ett riktigt fånigt PR-trick och ger Volvos fina insatser när det gäller miljöarbete ett löjets skimmer.

Jag begriper inte hur de tänker. Utan kärnkraft kommer koldioxidutsläppen obönhörligt att öka. Jag blir häpen över den logiska vurpan. För om Volvo inte ska använda kärnkraftsel så måste de väl anse att ingen annan ska använda kärnkraftsel heller? Det vill säga att vi ska skrota nära hälften av Sveriges elförsörjning. Den enda möjliga ersättningen är i så fall fossileldad el och naturligtvis en oerhörd ökning av koldioxidutsläppen.

När hela världen talar om problemen med den globala uppvärmningen, när Nobels fredspris delas ut för framstående arbete för att sänka koldioxidutsläppen - då vill alltså Volvo verka för en ökning av koldioxidutsläppen i Sverige. Märkligt!

Eller är det som Volvochefen Leif Johansson säger: Volvo ska inte använda sig av kärnkraftsel, men samtidigt är bolaget inte emot svensk kärnkraft och Sverige borde våga fundera på att börja använda ny kärnkraftsteknik.

Vad betyder det egentligen?

"Vi tycker kärnkraft är jättebra, men vi kör ett litet PR-jippo för att få sälja till kärnkraftsmotståndare." Jag tror ledningen på Volvo behöver prata ihop sig om sitt budskap.

Fakta är att svensk kärnkrafts elproduktion skulle, om den las ner, motsvaras av cirka 30 miljoner ton fossileldad kol varje år. Eller ett totalt extra utsläpp av omkring 60 miljoner ton koldioxid varje år.

Jag anser alltså bestämt att kärnkraft är en "grön" elproduktion. Att svensk kärnkraftsel dessutom är billig är något som jag tror svensk elintensiv industri är mycket tacksam för. Naturligtvis ska vi både i Sverige och resten av världen hårt fokusera på utbyggnad av förnyelsebara energikällor, men det är totalt omöjligt att de kan ersätta kärnkraften. Det är en övermäktig utmaning att enbart försöka kompensera den kontinuerliga ökningen av energiförbrukningen med förnyelsebara energikällor.

Energiförbrukningen i världen ökar i dag med runt två procent (i Kina mer än det dubbla). För att inte öka koldioxidutsläppen måste vi göra allt i vår makt för att bygga ut kärnkraft och accelerera utbyggnad av förnyelsebara energikällor.

Jag är också besviken på Vattenfalls ledning som spelar med i Volvos fåniga PR-trick och tyst accepterar att kärnkraftsel stämplas som miljöfientlig. Det är inte snyggt när jag är övertygad om att de inte håller med eftersom de producerar och investerar hårt i kärnkraft. Det är inte heller någon snygg gest mot de tusentals lojala och kompetenta medarbetarna inom Vattenfalls kärnkraftsproduktion.

Personligen anser jag att de nordiska kärnkraftverken, Vattenfalls helt klart inkluderade, ligger i topp i världen när det gäller kompetens, kunnande och integritet. De

producerar säker, miljövänlig och billig el. Det är något som vi alla kan vara stolta över och det är något vi borde utöka och investera i för att kunna hjälpa resten av världen med att motverka koldioxidutsläpp med ren, grön kärnkraftsel.

Anders Jackson

vd Westinghouse Electric Sweden AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons