Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wohlins avhopp från Junilistan är inte förvånande

Annons

Lars Wohlin har i många år kallat sig för allmänborgare. Junilistan däremot är ett parti som är tvärpolitiskt och har inte valt någon höger eller vänstersida.

Som exempel kan nämnas att Junilistan utöver förslag som kan betecknas som borgerliga, även har synpunkter som sammanfaller med vänsterblocket. Precis som socialdemokraterna och vänsterpartiet säger Junilistan ja till kollektivavtal, nej till lönedumpning, nej till tjänstedirektivet i sin ursprungliga form, nej till sänkta ersättningar i socialförsäkringarna, mer pengar till public serviceradio - och tv, samt kräver ändrade placeringsregler för AP-fonderna för att behålla statligt och svenskt ägande.

Vidare håller Junilistan med vänsterpartiet och miljöpartiet om att inte ha svenska militära styrkor inom EU. Junilistan anser, såsom vänsterpartiet, att offentliga monopol skall vara verksledda av generaldirektörer med ämbetsmannalöner och att politiskt ansvar skall utkrävas av konkurrensutsatta offentliga bolag.

Junilistan anser vidare att energipolitiken har hög prioritet och att vi måste få en ny folkomröstning om kärnkraften. Det förra resultatet vid omröstningen 1980 är svårtolkat. Junilistan tar inte ställning för eller emot kärnkraften utan anser att väljarna genom en folkomröstning skall avgöra detta. En härtill föregående debatt i energifrågan skapar kunskap och förutsättningar för att en ny tydlig svensk energipolitik kan skapas. Ett lands välstånd och tillgång till energi hänger tätt samman.

Junilistans styrka är, trots olika politiska värderingar, att med sunt förnuft samarbeta prestigelöst och tillsammans sträva efter att få ett folk i arbete, decentralisera makten och att erhålla ett drägligt samhälle att leva i.

Tord Wiklund

Sympatisör med Junilistan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons