Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ynkligt, Staffan Jansson!

Annons

I gårdagens VLT står det om de stora lokalproblemen som finns på Fridhemsskolan för eleverna som går i RH-klasserna (RH står för rörelsehindrad). Staffan Jansson, ordförande i Proaros, påstår att han inte känner till problemen. Från centerpartiet har vi lyft frågan om RH-klasserna ett flertal tillfällen, både i en motion till kommunfullmäktige och i diskussionerna kring skolomställningen som vi haft i barn- och ungdomsnämnden och kommunstyrelsen. Det kan inte vara en nyhet varken för Staffan Jansson eller hans partikamrater i socialdemokraterna. Ansvariga för RH-verksamheten har också försökt lyfta frågan inom Proaros, utan att något sker.

Lokalerna har varit ett problem under flera år, men har blivit än mer akut detta läsår. Dels genom att fler nya elever med många hjälpmedel har börjat och dels för att området ändrat klasserna så att endast eleverna i år 4-6 går på Fridhemsskolan, medan eleverna i år 1-3 går på Rösegårdsskolan, cirka 400 meter längre bort. Det arbetssätt som RH-verksamheten byggt upp under ett stort antal år, att RH-eleverna ska kunna delta i lektioner tillsammans med sin vanliga klass, har försvårats genom förändringen.

Alla som har kunskap kring barn med rörelsehinder vet att allting tar mycket längre tid; av- och påklädning, toalettbesök med mera. Att dessutom trängas på liten yta, utan möjlighet till vilorum, köer till toaletten och förflyttning 400 meter för att kunna gå i sin klass gör det oerhört tufft för eleverna och svårt för personalen att ge barnen en acceptabel skolsituation. Vi som har varit där på besök vet att personalen gör allt för att barnen ska få en bra undervisning, men förutsättningarna är allt annat än bra.

RH-verksamheten är till viss del statligt finansierad och Västerås stad har ett länsansvar att kunna ta emot elever från hela länet som behöver den här typen av undervisning. Vilka krav har staten på god undervisningsmiljö för att de ska fortsätta vara med och finansiera RH-verksamheten? Lever kommunen upp till de kraven i dag?

Inslussning av nya elever sker med noggrann planering och ofta flera års framförhållning. Att, som Staffan Jansson, skylla på att det inte finns några pengar är ynkligt. Det handlar om vad man väljer att prioritera. Vi rekommenderar att du gör ett besök så kanske frågan kommer upp lite högre på dagordningen.

Vicki Skure-Eriksson

Magnus Kindbom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons