Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergisk mot ägg – fick två stekta

Annons

För en tid sedan besökte jag ett sportevenemang i Västerås, där det innan evenemanget skulle bjudas på lunch. I god tid innan hade köket kontaktats för att informeras om mina födoämnesallergier. Inga problem, enligt köket.

När jag infann mig på arenan, hade man ”helt missat” min specialbeställning. Men det sades vara lätt åtgärdat. Jag valde att förstärka min skriftliga allergilista, med att muntligen berätta vad jag inte kan äta: mjölk, ägg, nötter och så vidare.

När övriga i sällskapet var så gott som klara med sina luncher kom min mat. Det var korv, potatis, köttbullar och annat gott. Med två stora stekta ägg ovanpå!

– Jag kan inte äta ägg, upprepade jag för tredje gången.

– Jaså, är du såå känslig? Fick jag till svar från den ansvarige kocken.

Ja, jag är såå känslig. Minsta spår av ägg eller mjölk kan vara livshotande för mig.

Det var inte första gången jag som födoämnesallergiker behandlades nonchalant. Risken är stor att det heller inte var den sista.

Frågan jag ställer mig är: skulle ni behandla en vegetarian på samma sätt? Göra i ordning en vegetarisk rätt och slänga på två skivor skinka? ”Men är du såå känslig mot kött?”. Knappast.

Jag accepterar helt och fullt människor som av etiska eller religiösa skäl väljer att inte äta vissa livsmedel. Men jag har inte valt det här, jag skulle med glädje ha möjlighet att välja vad jag inte ville äta.

Det övergår helt mitt förstånd hur utbildad restaurang- och kökspersonal kan ha så extremt dålig kunskap om födoämnesallergier. Självklart kan ni inte kunna allt eller vara lika insatta i problematiken som vi allergiker. Så jag uppmanar er därför att fråga, hellre en gång för mycket än en för lite! Och att ta problematiken på allvar.

För alla kunder är väl lika viktiga? Inte kan det väl vara så att jag inte har samma rättigheter som alla andra västeråsare att äta på restaurang, bara för att jag lider av en osynlig funktionsnedsättning?

Madeleine Pettersson

Vik generalsekreterare Riksförbundet Unga Allergiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons