Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änder föds upp – för att skjutas

Annons

Det finns inte tillräckligt många vilda änder i Sverige för att tillfredsställa alla jägares behov av att få döda dem. Änderna är kanske också för utspridda och bor på ställen som det är obekvämt att komma till. Därför föds varje år hundratusentals änder upp för att sättas ut i naturen i små dammar där de ska bli levande måltavlor för hugade jaktspekulanter.

Andungar kläcks i kläckningsmaskiner i stor skala eller under ruvhönor i mindre skala. De sätts sedan ut i naturen innan de kan flyga så de ska bli hemmastadda där de släpps. För att hindra att fågelungarna äts upp av rovdjur försöker jägarna döda så många rovdjur som möjligt under ordinarie jakttid. Under Kringströvande katter, skriver Svenska Jägareförbundet, ”en katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får dödas av jakträttshavaren. Katt får fångas i lämplig fälla, exempelvis en levandefångstfälla för grävling. En vuxen katt får avlivas med skjutvapen tillåtna för jakt”.

När jakttiden börjar i slutet av augusti samlas jaktköparna för att börja skjuta de nu någorlunda flygfärdiga änderna. Fågeljakt leder till stor skadskjutningsfrekvens då det är svårt att träffa mål som kan röra sig i tre dimensioner och många jägare klarar inte det. En svensk undersökning av sädgäss visade att 62 procent av de gamla gässen hade hagel i sig och av de unga hade 28 procent hagel i sig.

Men för jägarna är det kungligt roligt. Ett exempel i Västmanland är Kungsbyns gård som har sex viltdammar där änder sätts ut för att sedan jagas. Några citat från en artikel om en sådan jakt: ”Först skulle det pratas och glammas i glada vänners lag. Svempa gruffar lite om att änderna sällan flyger särskilt bra så här i inledningen av säsongen. Nya skott smäller från de utposterade jägarna. Och jag hinner uppfatta i ögonvrån att en and är träffad och sjunker mot marken med singlande fjun och fjädrar efter sig. Stubbåkrarna skimrar i gyllengula nyanser. Vilken härlig dag att få vara ute i moder natur!”

Jonna Cheshire Thorsell, medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons