Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att sätta fler människor i fängelse hjälper inte

Annons

Svar till Leif Kullberg. Teorin om att längre straff per automatik ger färre brott baseras på den felaktiga grundsynen att det finns ett visst bestämt antal kriminella och om man bara kan identifiera dessa och placera dem i fängelse så skulle brottsligheten försvinna. Så enkelt är det inte vilket visas inte minst av hur det ser ut i till exempel USA som har den överlägset högsta andelen fångar som andel av befolkningen av samtliga västländer. Närmare en procent av USA:s befolkning sitter inspärrad jämfört med siffror runt 0,1 procent i andra länder. Trots det är brottsligheten i USA fortsatt högre än i Sverige.

Ergo; det finns ingen enkel lösning på ett svårt problem.

Den enskilt viktigaste faktorn för att förhindra brott är risken för upptäckt och för att verkligen lagföras för de brott som begås. Detta kräver en större polisnärvaro men också ett ökat engagemang från hela civilsamhället. Det kräver ökade resurser till alla nivåer inom rättskedjan som fler åklagare och domstolsresurser så att de som grips också lagförs snabbare. NFC måste få ett betydande tillskott så att intagna inte släpps beroende på att det tar för lång tid att få fram resultat av forensiska undersökningar.

Den organiserade brottsligheten fungerar i grunden som vilket företag som helst. Tappar man personal till fängelserna så rekryterar man nya. I grunden handlar det om att våra ungdomar ska inse att den försörjningsmöjligheten är kortsiktig och destruktiv. Samhället måste framförallt i utsatta områden erbjuda bättre alternativ.

Michael Gerdarv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons