Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn nobbas skolplats

En av mina söner har arbetat utomlands ett antal år. Nu är han och familjen på väg att flytta tillbaks till Sverige. Han kommer att arbeta i Stockholm men de har ändå valt att bo i Västerås och min son kommer att pendla.

Annons
Fullt. Barn till boende i nya området Lillhamra får inte gå på Hamreskolan. Varför inte bättre framförhållning? undrar skribenten. Foto: Yngve Fredriksson

Eftersom de har två flickor varav en skall börja skolan i höst och den andra i tredje klass har möjligheten att få en bra skola på nära håll varit viktig vid valet av område man bosatt sig i. Efter att ha köpt ett hus i Lillhamra har man varit säker på att flickorna skulle få både nära till skolan och en bra skola.

Så kom kallduschen! Den äldsta kunde kanske få plats på Hamreskolan men flickan som ska börja skolan hänvisades till en annan skola.

På frågan om varför man inte fick gå i närmaste skola blev svaret att det var fullt och att man därför utvidgat området till att gälla de tre närmaste skolorna!

Då kom det också fram att man fyller klasserna maximalt och sedan hänvisar till nästa skola. (Var går gränsen för antalet elever i en lågstadieklass? Vad händer när alla tre skolorna är fyllda, vilket de med stor sannolikhet kommer att bli.)

Det känns hemskt att man själv varit ivrig med att berätta om hur bra det går att pendla Västerås-Stockholm i stället för att bosätta sig i Stockholm och att man i Västerås kan få en bra skola inom gångavstånd för en sjuåring och en nioåring som vuxit upp i ett annat land. Barn som alltså har behov av en trygg skolväg och att gå i samma skola där grannbarnen går.

Verkligheten visade sig alltså vara helt annorlunda. Det man frågar sig är:

– Varför har man inte i tid byggt ut skolorna i området när man i flera år vetat att det skulle bli en stor nybyggnation och att en mängd barn skulle flytta in i området redan 2013-2014?

– Om man nu misslyckats med framförhållningen, varför sätter man då inte upp ”baracker” som visserligen är kostsamma men fungera mycket bra som klassrum?

– Hur kan man acceptera att fylla på lågstadieklasser maximalt samtidigt som socialdemokraterna centralt för fram behovet av minskat antal elever per klass?

– Varför står man inte för löftet om att man skall ha rätt att gå i närmaste skola utan i stället manipulerar med utfästelsen och lägger in skolor som ligger längre bort?

Man kanske inte ska vara så förvånad över att svenska skolan rasar i internationella jämförelser när man ser hur man i Västerås kan tänka sig att hantera lågstadiebarn på det här viset.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons