Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behövs Engelska skolan?

Det ska inte behövas en engelsk skola för att få ordning och reda i skolan.

Annons
Ordning och reda. Många föräldrar söker plats för sina barn på Engelska skolan i Västerås. Bilden: Leo Klemets tar läraren Miri Ferguson i hand innan han och William Silvan Svanberg går in till lektion.     Foto: Tony Persson/arkiv

Pehr-Arne Wallberg berömmer Engelska skolans arbete med ordning och reda, i sin insändare i VLT den 14 februari.

Jag är övertygad om att det finns många andra skolor där lärarna har kurage att stå upp för detta, precis som Wallberg efterlyser.

Kanske går det dock aningen lättare på en skola som från början marknadsför sig med den profilen och därmed får elever från hem där man anser att respekt samt ordning och reda är självklarheter. Redan då är ”halva jobbet gjort”, så att säga.

Det krävs ju också att skolledning och lärarlag är eniga om vilket förhållningssätt man ska ha, vilket Engelska skolan verkar vara ett bra exempel på. Annars är det inte så lätt att ensam stå upp för ett visst förhållningssätt, om det inte finns en samsyn runt vilka regler som gäller och vilka konsekvenser det blir av ett visst agerande.

Sedan ska ju inte ordning och reda och att man uppför sig som folk, behöva vara en särskild profil. Det bör vara en självklarhet i varenda skola. Det finns uttryckt i läroplanerna för såväl grund – som gymnasieskola hur man ska bete sig mot varandra.

Vi som arbetar inom skolan har ett ansvar att i det dagliga arbetet förmedla grundläggande värderingar runt exempelvis demokrati och ömsesidig respekt mot varandra.

Saknas dessa grunder hemifrån får vi rycka in som ”ställföreträdande målsmän”, men jag tycker att huvudansvaret för uppfostran måste ligga på hemmen. Vi lärare ska inte behöva tala om för elever att de ska komma i tid, inte störa lektionerna och inte vara elaka mot varandra. Det ska de ha fått med sig hemifrån och det ska inte behövas en engelsk skola för att få det att fungera.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons