Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blanda inte äpplen och päron

Svar på Kjell Björklunds replik ”Som pensionär slipper jag betala arbetsgivaravgift” (VLT 20/1)
Ibland råkar man ”blanda äpplen med päron”. Du måste ha fått vårt Svenska skattesystem alldeles om bakfoten när du blandar ihop arbetsgivaravgifterna och var och ens personliga så kallade inkomstskatt. Det är två helt skilda skattesystem.

Annons

Viktigt för den enskilde är vad som hamnar i den egna plånboken. Det är vad du som privatperson har kvar efter inkomstskatten som avgör din levnadsstandard. Den påverkas inte av arbetsgivarnas kostnader för sina anställda, då dessa kostnader med ett undantag belastar en annan juridisk person.

Den enda gång då du själv får svara för arbetsgivaravgiften är i de fall du har en egen registrerad enskild firma, där du deklarerar firmans vinst i din egen självdeklaration. Den gången gör du det i egenskap av din egen arbetsgivare, vilket en vanlig pensionär knappast kan påstå sig vara. Är du egen företagare och pensionär får du förstås dessutom tillgång till ”jobbskatteavdraget”, vilket givetvis reducerar din totala skattebelastning utöver den som belastar pensionärer, sjuka och arbetslösa.

Det är ju bra att det över huvud taget finns någon som är nöjd med att bli negativt särbehandlad. Jag och många med mig är det inte.

Stig Näsström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons