Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixtlås bättre än en enda jättekö

Annons

På ledarsidan skrev Agneta Lokrantz den 7 februari en krönika där hon ondgjorde sig över bilister som i en kösituation på motorväg passerar i vänsterfil när det körfältet längre fram är avstängt, till exempel på grund av en olycka eller vägarbete. Hon frågar sig om dessa omkörare tror att de bilar som snällt köar i högerfilen gör det för att de tycker det är roligt att stå i kö.

Frågan är faktiskt berättigad. Det absolut bästa och klokaste i en sådan situation är nämligen att de bilar som närmar sig hindret fördelar sig mellan både vänster och höger fil. Och att dessa bilister tillsammans tillämpar blixtlåsmodellen när hindret väl ska passeras i den enda öppna filen. Detta leder till att den totala kön blir mycket kortare.

Att istället göra som Agneta Lokrantz föreslår, att alla köar i högra filen, gör den totala kön inte bara dubbelt så lång, utan faktiskt mer än så. En motorvägskö kan snabbt bli lång. Om vi till exempel tänker oss en 3 km lång kö med bilar i både vänster och höger fil och att alla dessa bilar istället radar upp sig i endast högerfilen, så är det lätt att tro att kön nu "bara" blir 6 km lång. I själva verket kommer den nu extra långa kön dessutom blockera en eller flera motorvägsavfarter som annars inte varit blockerade, och därmed addera ett antal fordon till, som annars inte hade hamnat i kön alls. Och utryckningsfordon passerar lättast i mitten. Så istället för att bli arg, tänk lite, och le och vinka fram bilisterna i vänsterfilen nästa gång!

Kortast bilkö är bäst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons